Link küldése Link küldése

Soha nem látott érdeklődés az utazási irodákban
2018.05.13.


Kalandvágyó, aki imádja a hegyet és a természetet? Esetleg a városi pörgés vonzza, netán a homokos tengerpart? Busszal utazna, autóval, hajóval, vagy inkább a felhők felett, repülővel? Összegyűjtöttük az idei utazási trendeket... (Megjelent a Nyíregyházi Napló május 11-ei számában.)


A nyaralás megtervezését nem lehet elég korán megkezdeni. Persze, a pihenésről nem mindenkinek egy óceánparti, jachton napozós, pálmafás kép jut eszébe, sokkal inkább az, hogy egy kicsit távol legyen az otthonától, és ha csak néhány napra is, de el tudja engedni a munkahelyi feladatokkal járó stresszt. Bár még jó pár napot aludnunk kell a naptári nyár beköszöntéig, sokan már azt sem várták meg, hogy a hó felolvadjon az utakról és a fákon megjelenjenek az első bimbók. Januárban megkezdődtek a foglalások az utazási irodákban, méghozzá nem is akármilyen mértékben. Vannak olyan desztinációk és időszakok, amelyekre már nincsenek is szabad helyek.

Ilyen még nem volt

– Januárban és februárban feltűnően magas volt az előfoglalások száma. Ilyen mértékűt még nem tapasztaltam, pedig közel 20 éve a turisztikában dolgozom – hangsúlyozta Asztalos Zoltánné, a Nyírség utazási iroda ügyvezetője. – Hogy lehet-e idén éppen emiatt last minute akciókra számítani, egyelőre még számunkra is rejtély. Nem tudjuk, hogy alakulnak a következő hetek, csak azt látjuk, óriási az érdeklődés az utak iránt.

Magasak a horvát adók

– A debreceni repülőtér közelségét mi is érezzük, hiszen az idén is kedveltek az onnan induló charter járatok és utak: Costa Bravára, Török Riviérára, Bulgáriába, Zakynthosra, vagy éppen Egyiptomba. Idén Korzikára feltűnően erős volt a jelentkezés, de nagyon nagy az igény az isztambuli utakra is. Svájc és Horvátország iránt viszont kicsit visszaesett az érdeklődés. Az utóbbi esetében persze nem mellőzendő, hogy nagyon magasak lettek az ottani adók.

Vezet Bulgária és Törökország

– Még mindig nagy az érdeklődés a buszos tengerparti nyaralások iránt. Bulgária egyértelműen tavalyhoz képest emelkedő tendenciát mutat, a Török Riviéra pedig vezető szerepet vett át. Azt látjuk, hogy az utasok többsége közép árkategóriájú szállásokat választ. A szezonnak pedig nem lesz vége szeptemberben, hiszen sokan vannak, akik őszre tervezték be a pihenést.

Kedveznek a hosszú hétvégék

– Egyértelműen kedveznek a hosszú hétvégék a turizmusnak és ezt érezzük mi is. Nyíregyházáról is nagyon sok autóbusz indul el ezeken a napokon egy-egy környező országba. Most pünkösdkor hét busz is, Csíksomlyóra, Toscanába, Rómába, és többek között Prágába is.

Nem félnek az utasok

– Ebben az évben feltűnően nem kérdezte meg senki sem, hova érdemes elindulni, van-e migránshelyzet vagy terrorveszély, pedig tavaly minden második utas ezek felől érdeklődött. Azt érzékeljük, hogy előre kigondolt úti céllal és időponttal térnek be hozzánk.

Emelkedtek az árak

– Irodánk, mint tour operátor szervező iroda, sok iskolával van kapcsolatban. Ők 2017-ben adták be az idei évre vonatkozó pályázati igényüket. Helyzetüket nehezíti, hogy januárban megjelent egy olyan rendelet, miszerint csak 13 évnél fiatalabb autóbusz szállíthatja a diákokat. Feltétel, hogy este 11órakor kell legkésőbb megérkezniük a szállásra és hajnal 4-kor indulhatnak csak el. A busz korára is van kikötés, így csak Euro 4, Euro 5-ös autóbusz alkalmas az iskolai csoportok szállítására. Ebből adódik, hogy közel 80-100-120 forinttal emelkedtek a kilométerárak is.


Bruszel Dóra

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Városi Ifjúsági Bál lesz Nyíregyházán – A velencei karnevál az idei téma

A Városi Ifjúsági Bál január 26-án a Hotel Koronában kerül megrendezésre.

Gyorsforgalmi út épül Kárpátalja felé – Az M34-es kétszer két sávon éri majd el Záhonyt

Négy sávon éri majd el Záhonynál a határt az M34-es gyorsforgalmi út.

Figyelem! Tilos korcsolyázni a Bujtosi tó jegén!

A tó körül a balesetek elkerülése érdekében tiltó táblákat is kihelyezett a NYÍRVV Nonprofit Kft.

Öt éves a Móricz Zsigmond Olvasókör – Székhelyükön ünnepelték a születésnapot!

A köszöntő szavak után fotókkal, videókkal elevenítették fel az elmúlt éveket.

Beszámoló a luxemburgi kulináris világbajnokság tapasztalatairól!

A verseny tapasztalatairól a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak beszámolót.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!