Link küldése Link küldése

Rossz hír az allergiásoknak – Nő a parlagfű pollenkoncentrációja
2018.08.09.


Rossz hír az allergiásoknak: az elkövetkező napokban a parlagfű pollenszórása várhatóan országszerte fokozódik. Pénteken helyenként – elsősorban Kaposvár és Kecskemét térségében – már nagyon magas parlagfű pollenkoncentrációra lehet számítani.


Szigeti Tamás, az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztályának vezetője a hirado.hu megkeresésére elmondta, az elkövetkező napokban fokozódik a parlagfű pollenszórása. Az allergiásoknál intenzívebbé válhatnak az olyan tünetek, mint a tüsszögés, az orrfújás, az orrdugulás, a viszketés, a könnyezés, a fáradékonyság, de súlyosabb esetekben nehéz légzés is kialakulhat.

Érdemes betartani a szakorvosok tanácsait

Az osztályvezető megjegyezte, ezekben a kritikus napokban a legfontosabb az, hogy a betegek – akik eddig még nem tették meg – keressék fel kezelőorvosukat, és a megfelelő gyógyszeres kezelést minél hamarabb megkezdjék. A szakorvos több hasznos tanácsot is megfogalmazott az allergiások számára tüneteik enyhítése érdekében. Többek között ezekben a napokban, ha tehetik, kora reggel vagy késő este menjenek csak a szabadba, valamint éjjel szellőztessék ki a lakást, mivel az éjjeli órákban a parlagfű koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a nappal.

Fontos az is, hogy a lakásba lehetőleg ne kerüljön be a pollen: az utcai cipőt érdemes mindennap áttörölni nedves ruhával, de az ágynemű gyakori mosása és cseréje is lecsökkentheti a közvetlen környezetben fellelhető pollen koncentrációját.

– magyarázta az osztályvezető. A pollenszemek a hajszálakon is megtapadhatnak, amelyek az otthonokba kerülve éjszaka is tüneteket okozhatnak.

Ennek elkerülése érdekében pedig érdemes gyakrabban hajat mosni ebben az időszakban.

– tette hozzá.

Folyamatosan frissülnek az előrejelzések

Érdemes követni az az Országos Közegészségügyi Intézet naponta frissülő térképes előrejelzését a https://efop180.antsz.hu oldalon. Az osztályvezető a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerre (R-PAS) is kitért. Az R-PAS célja, hogy a határon túli magyarokat is tájékoztassa a parlagfű pollenjének aktuális koncentrációjáról. A nemzetközi rendszer ugyanakkor az allergiásoknak a környező országokba tervezett utazásainak megtervezésében is hasznos lehet, mivel magas pollenkoncentráció esetén a betegeknek a megfelelő gyógykészítményeket is be kell szerezniük az útra.

Fontos a gyors és hatékony fellépés

Esős időszakok esetén mindig csökken a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben. De egy hosszabb, aszályos időszak is csökkentheti a pollenterhelést Az elmúlt hetek, hónapok enyhe, csapadékos időjárása ugyanis kedvezett a parlagfű növekedésének. Emiatt is jelent meg a szokottnál hamarabb a gyomnövény pollenje a levegőben.
Fontos ezért, hogy mindenki a saját lakóhelyén és annak környezetében ellenőrizze, található-e ott parlagfüves terület. Amennyiben igen, akkor érdemes azt minél hamarabb lekaszálni vagy bejelenteni az illetékes hatóság felé.


Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

MEKH – 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági közműtartozások összege

Az elmúlt öt évben kevesebb, mint felére csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege.

Közeleg a határidő – Meddig lehet jelentkezni a középiskolai felvételire?

Meddig lehet jelentkezni a 2019-es központi írásbeli felvételire? Itt találjátok a választ.

Gondolta volna? A legtöbb árut interneten Kínából rendeljük!

A karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom.

Hosszú idő után visszatér az eső – Kezdetben még lehet napsütés, de nem sokáig

Kezdetben még lehet napsütés, de aztán fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet.

Október 23. – Országszerte csaknem 600 rendezvényt tartanak

rszágszerte 595 rendezvényt tartanak az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából.

A rezsicsökkentés beváltotta a hozzá fűzött reményeket

A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkentek a lakossági hátralékok is.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!