Link küldése Link küldése

Ratkó József emléknap
2014.03.19.Emlékülésen tisztelegtek Ratkó József munkássága és emléke előtt az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. Ratkó József 1936. augusztus 9-én született Budapesten. Iskoláit Pesterzsébeten kezdte, majd vidéken lelencgyerekként folytatta. Élt Vámosmikolán, Sándorfalván, Budaörsön, Miskolcon, Parasznyán, Erdőbényén, Hajdúhadházon, Tiszadobon és Nyíregyházán. 1956-ban a nyíregyházi Kossuth Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetem magyar–olasz szakán tanult. Verseit 1955-től közölték folyóiratok, köztük az Alföld, az Új Írás, a Napjaink, a Tiszatáj, az Élet és Irodalom, a Kortárs és a Szabolcs Szatmár Népe.

Első verseskötetének címe: Félelem nélkül. Ratkó József  Nyíregyházán újságíróként dolgozott, majd a nagykállói Krúdy Gyula Járási Könyvtár igazgatója lett. Segítsd a királyt című színpadi művét, verses drámáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház mutatta be 1985-ben. Rövid betegség után 1989-ben hunyt el Debrecenben.

Ratkó József halálának 25. évfordulóján emléktáblát helyeztek el az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium falán. A márványtáblát dr. Karakó László országgyűlési képviselő, Petró Attila, Gávavencsellő díszpolgára és az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium állíttatta.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntő beszédében személyes élményeit elevenítette fel: 1973-ban találkozott egy író-olvasó találkozón Ratkó Józseffel, a költő nagy hatást tett rá, és azóta is élnek benne a versei. Becsülendő, hogy nehéz sorból küzdötte fel magát, mégis tudott értékeket közvetíteni. Jászai Menyhért azt mondta: Ratkó József munkássága helyi értékeink közé tartozik, úgy, hogy nem helyi, hanem világszínvonalon alkotott.

Az emléktáblát ünnepélyes keretek között avatták fel, a rendezvényen részt vett Ratkó József családja is.
A Ratkó József emlékére állított márványtáblán a megemlékezők koszorúkat helyeztek el.« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezések határideje

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin kereszt

Marad a napos, száraz idő vasárnap is

Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!