Lady Gaga kicsinyített babája is látható a Vasutas Művelődési Ház adventi kiállításán

Lady Gaga kicsinyített babája is látható a Vasutas Művelődési Ház adventi kiállításán

Egyedi, kézzel készített textilfigurák, sztárbabák és kiegészítők – ezek láthatóak a nyíregyházi Deák Andrea „Kreatív öltések” nevű kiállításán, amely december 20-ig tart a Vasutas Művelődési Házban.

 

Gyermekkorból érkezett a hobbi

Deák Andrea számára a varrás már szinte gyermekkorától jelen volt az életében, hiszen nagymamája sokat varrt, a kicsi Andrea pedig tágra nyílt szemekkel nézte a nagyi munkáit. Ügyesen varrt géppel, mutatott is pár dolgot Andreának, akiben már akkor kialakult az a vágy, hogy egyszer ő is ezzel foglalkozzon

A budapesti lét hozta elő a tehetséget

Bár az élete 18 éves koráig nem úgy alakult, hogy a varrás komolyabban is foglalkoztassa, valamiért a Budapestre kerülése után ott olyan impulzusok érték, amelyek erősítették benne kreatív hajlamát és újraélesztették benne a varrás iránti vágyat.

Autodidakta módon tanult

Ahogy Deák Andrea szerkesztőségünknek elmondta: eleinte kézzel varrt, aztán rájött, hogy géppel mégis csak gyorsabban lehet haladni, ezért autodidakta módon elkezdte a gépi varrás fortélyait is elsajátítani. Ezáltal egyre több mindent kipróbált: először nesszeszereket majd textilfigurákat – többek között állatokat – készített, később pedig következtek a „sztárbabák”.

​​​​​​​

Cél a fejlődés

Önmagától kezdte el fejleszteni a babák terveit rajzos formában, iletve minél szélesebb körben tájékozódott a varrás technikáinak legújabb trendjei iránt. Már 5 éve jár ezen az úton és célja, hogy minél élethűbben tudja megalkotni az általa kedvelt híres embereket. A körülbelül 50-60 cm nagyra nőtt babákban főleg külföldi sztárokat ismerhetünk fel, mint például Lady Gaga, Beyoncé és Rihanna, de az igazán szemfülesek egy magyar hírességet is találhatnak a négy vitrines szekrény valamelyikében.

A gyerekek számára is érdekes lehet

A babák mellett nesszeszereket valamint textil nyuszikat is láthatunk, amelyet a gyerekek kedvéért készített Andrea erre az adventi kiállításra.