Vízkereszt – Nemcsak a karácsony lezárása, hanem a farsang kezdetét is jelenti

Vízkereszt – Nemcsak a karácsony lezárása, hanem a farsang kezdetét is jelenti
Fotó: Illusztráció

Január 6-a vízkereszt ünnepe, avagy a három királyok napja. A 4. század elejétől része a keresztény vallásnak. Ezen a napon nemcsak a karácsonyi időszak zárul, több néphagyomány is kapcsolódik január hatodikához.

 

Az egyik legrégibb egyházi ünnep a január hatodikai vízkereszt vagy háromkirályok napja. Ehhez az ünnepkörhöz számos népszokás tartozik, az egyik legközismertebb a karácsonyi időszak lezárása. Ilyenkor kell leszedni az ünnep jelképét, a karácsonyfa díszeit. A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, több eseményre is megemlékeznek ilyenkor.

Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu etnográfusa elmondta: „A vízkereszt ünnepének hármas tartalma van. Az első a napkeleti bölcsek megjelenése, a második Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban 30 éves korában, a harmadik Jézus első csodatétele, amikor a vizet borrá változtatta.”

Január 6-án az egyház nemcsak Jézus megkeresztelkedéséről emlékezik meg, hanem annak hatásairól is, így a víz megszentelésének is fontos szerepe van.

„Ezen a napon történik a katolikus egyházban a vízszentelés. Ebben az időszakban, a Nyírségben a templom melletti hordókban összegyűjtik a vizet és ezt megszenteli a pap és a hívek hazavisznek belőle. A népszokás szerint, a régi világban a születéstől a halálig a rontás és a betegség elhárítására használták vagy éppen az egészség megőrzésére” – tette hozzá Szabó Sarolta.

A vízszentelés mellett még számos néphagyományt ismernek magyar nyelvterületen január hatodikához kapcsolódóan. Többek között vízkeresztkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek, vagy népiesen a háromkirályok érkezését. Mai napig szokás a keresztények körében, hogy felszenteltetik a házukat, és az ajtajára felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és a megszentelés évének évszámát. Ezzel a portát és lakóit tudják megvédeni minden rossztól. A vízkereszttel együtt indul a farsangi szezon is, ami hamvazószerdáig tart.