Visszavonulóban az influenzajárvány, ennek ellenére még mindig sokan fordulnak orvoshoz

Visszavonulóban az influenzajárvány, ennek ellenére még mindig sokan fordulnak orvoshoz
Fotó: Illusztráció

Torokfájás, köhögés és magas láz. Általában ezekkel a tünetekkel viszik a legtöbben orvoshoz a gyerekeket. A leggyakrabban az óvodások, az általános iskolás gyermekek között fordul elő a megbetegedés. Sokszor az iskolából kell hazavinni a gyerekeket, mert ott lesznek rosszul.

Az influenzaszerű megbetegedéseknél az immunrendszer győzi le a betegséget. Antibiotikum adására nincsen szükség, csak abban az esetben, ha szövődmények lépnek fel.

Dr. Kecseti Szílvia, gyermekorvos elmondta:

Január második felétől már észleltünk influenzás eseteket és ez elég elhúzódónak tűnik, mert még ezekben a napokban is vannak új esetek, nem is kevés számban. Az influenzás eseteket onnan ismerhetjük fel, hogy magas lázzal jelentkeznek, 3-5 napig is eltarthat ez a magas láz, ami 39 fok körüli és nem feltétlenül jár, hurutos tünetekkel tehát nem feltétlenül folyik az orra.

A megyében is a gyanús esetekben a betegektől mintát vesznek. Mintegy 41 esetben történt mintavétel az elmúlt héten és ebből már csak 5 alkalommal igazoltak influenza vírust a szakemberek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt héten 3,7 százalékkal csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma és a leginkább veszélyeztetettek a 14 év alatti gyerekek.

Dr. Szabó Tünde, megyei tisztifőorvos hozzátette:

Még mindig a kis iskolások és az óvodások körében fordul elő a legnagyobb számban ez a megbetegedés, hiszen ők vannak leginkább közösségben. Óvodákban, iskolákban. A megbetegedések száma megyén belül is különböző. Mégpedig a Vásárosnaményi járásba stagnál, ellenben a többi járásban fokozatos csökkenést mutat.

A megyében már csak a vásárosnaményi kórházban van teljes körű látogatási tilalom.  A Fehérgyarmati és a Jósa András Oktatókórházban továbbra is részleges látogatási tilalom van érvényben. Ez elsősorban azokat az osztályokat érinti, ahol súlyosabb betegeket kezelnek, illetve kisgyermekeket és koraszülötteket gyógyítanak.