Világjárvány: így élik meg Kanadában, Tenerifén és Floridában

Világjárvány: így élik meg Kanadában, Tenerifén és Floridában

Már múlt héten elindítottuk sorozatunkat, amelyben külföldön élő magyarok tudósítanak nekünk a koronavírus-járványról. Akkor a svájci, angliai, németországi, hollandiai, olasz és román helyzetről számoltunk be, most pedig Kanadába, Tenerifére és Floridába „utazunk”. A koronavírus-betegek száma a világban óráról órára nő, szerdán reggel már közelített a kétszázezerhez – lapunk megjelenésekor valószínűleg ez a szám már bőven afelett lesz. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 20-ai számában.)

Dél-Florida

„Hasonlóan készülünk, mint hurrikánveszély idején”

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát”. De vajon milyen ott a közhangulat és hogyan kezelik az emberek ezt a helyzetet? Ezekről beszélgettünk a nyíregyházi Nagy Laurával, aki több mint tíz éve él Dél-Floridában magyar férjével és gyermekeivel.

– A hurrikánok szinte már elfogadott részei a floridai életnek, és a trópusi viharok is elég gyakoriak, az ott élők már hozzá vannak szokva ahhoz, hogy alkalmanként el kell vonulniuk kicsit a külvilágtól – legalábbis fizikai értelemben. Hurrikánveszély esetén Floridában az üzletek egyébként is bezárnak, de előtte még mindenki bevásárol. Ez jelenleg is hasonlóan történik, annyi különbséggel, hogy most egy személy csak 2 karton vizet vásárolhat. Ez csak nagy nehézségek árán sikerült, több boltot is megjártam, mire össze tudtam szedni annyi üveg vizet, amennyi egy ideig elég lehet. A boltok polcain már WC-papírt sem nagyon találni, illetve rengeteg tartós élelmiszer hihetetlen gyorsasággal tűnt el. Összességében elmondva, a közhangulat Florida déli részén jelenleg olyan, mint egy hurrikán közeledtével, annyi kivétellel, hogy szabadabban mozognak az emberek és most még a tengerpartra is lemerészkednek napozni. A bankok és biztosítók, illetve minden, hivatali ügyintézést végző dél-floridai iroda közölte, hogy most kifejezetten nagy hatásfokkal fertőtlenítik a helyiségeket, a kilincseket, a mosdókat, de arra kérnek mindenkit, hogy maguk is tartsák be a kormány által hozott óvintézkedéseket. Ennek érdekében segítenek abban is, hogy a lehető legtöbb ügyletet online végezzék el, otthonukban, a személyes kontaktusok csökkentése érdekében. Dél-Florida bizonyos megyéiben egyébként már korábban elkezdték az óvintézkedéseket. Miami egyik legnívósabb magániskolájában februárban már kérték a szülőket, hogy aki külföldi útról tért haza, az legyen szíves két hétig otthon tartózkodni a gyermekeikkel együtt. Sajnos ez bizonyos emberek számára nem tűnt elég kemény felszólításnak és a szabályok megszegése, majd annak fényre derülése után az egész iskolát bezárni kényszerültek. Mi Palm Beach-en élünk. Az iskola igazgatójától március 12-én, pénteken kaptunk értesítést e-mailben, amelynek értelmében Palm Beach megye iskoláit március 27-ig biztosan bezárják és tervezik a digitális oktatás bevezetését is. A döntést az iskola vezetősége Palm Beach hivatalával és Florida Egészségügyi Osztályával egyetértésben hozta meg. Mivel a húsvét miatt egyébként is hamarosan két hét tavaszi szünet lett volna, ezért az a döntés született, hogy a szünetet hozzák előrébb és közben a digitális oktatást tervezik minél hamarabb bevezetni.

Tenerife, Los Cristianos

Karantén, szigor, folyamatos ellenőrzések és komoly büntetések

Öt éve él Tenerifén a nyíregyházi Mencsik Márió. Elmondása szerint szombat este gyors és szigorú intézkedéseket rendeltek el Tenerife szigetén.

– Úgy kezdődött, hogy szombaton volt egy megbeszélése a Kanári-szigetek miniszterelnökének, amelynek kb. este 10 órakor lett vége – aznap éjféltől már hivatalosan is karanténban voltunk! Nagyon szigorúan vették, éjfél után már hozták is a kordonokat a partra, hogy lezárják! Csak élelmiszerboltok, benzinkutak és gyógyszertárak maradhatnak nyitva!

Két hétig nem lehet elhagyni a lakást, csak vásárolni szabad elmenni. A nagyobb bevásárlóközpontban szigorításokat vezettek be, például: családonként csak egy ember mehet vásárolni és csak kártyával lehet fizetni, mert készpénzt nem fogadhatnak el. Csak kesztyűben lehet belépni a bevásárlóközpontba és be kell tartani az 1 méter távolságot egymástól. A hús- és halpultnál fel van ragasztva a padlóra a vonal is! Azt is megadják, hogy egyszerre hány ember tartózkodhat a boltban. Arra kérik az embereket, ne menjenek nyitásra vásárolni, hogy elkerüljék a tömeget. Ne vásároljanak mindenből drasztikus mennyiséget, mert folyamatosan próbálják tölteni az árukészletet (de pl. 3 napig nem volt WC-papír)!

Lassan „beállt a rend”, nem annyira káoszszerűen üresek a polcok. Ha az utcán meglát a rendőr, és nem tudod igazolni, hogy vásárolni voltál, mert pl. nincs nálad a blokk, akkor szigorúan megbüntet 500–2000 euró között – amit már el is kezdtek osztogatni! Nehéz betartatni ezeket a szigorú intézkedéseket az emberekkel, mert sok a turista, akik esetleg még nem tudtak róla vagy nem veszik komolyan. A rendőrség folyamatosan járőrözik, hangosbemondóban angolul is figyelmeztetik az embereket, hogy maradjanak otthon! Volt eset, hogy egy 5–8 fős társaság összejött iszogatni, de őket is rendre intették és hazaküldték. Tehát ahova menni lehet: csak boltba, gyógyszertárba, dolgozni (akinek kell), kórházba csak akkor, ha nagyon muszáj, és kutyát sétáltatni – de azt is csak rövid időtartamra, betartva az 1 méter távolságot másoktól!  Maszk nem nagyon van az embereken, de kesztyű annál inkább.

Kanada, Ottawa

A WC-papír a legnagyobb hiánytermék

A nyíregyházi Bukay István több évtizede él Kanadában.

– A hétvégi vásárlásom alkalmával nem hittem a szememnek: tele volt az üzlet friss gyümölccsel, a polcok hússal, de ami meglepett, az a WC-papír hiánya! Egyszerűen nem lehet kapni! Furcsállom, hogy gyümölcsök még vannak, pedig sok benne a vitamin, ami segíti az immunrendszer erősítését, mégis a WC-papír a legnagyobb hiánytermék.

A kanadai elnök felesége valóban koronavírus-fertőzött lett. Ami itt terjed a vírusról, az az, hogy nem szereti a hideget. Ha leesik a földre, 2-3 óra alatt megsemmisül. Itt még esténként mínusz 12 fok is szokott lenni, így nem gondolom, hogy sokáig elélne. Természetesen itt is az a hír járja, hogy az idősebb korosztály, illetve a gyenge immunrendszerű emberek tartoznak a veszélyes kategóriába. Elővigyázatossági okokból itt is óva intenek mindenkit a különböző üdvözlési formáktól: kézfogás, puszi, ölelgetés stb. Az iskolák és az állami intézmények zárva vannak. A kisebbik lányom még tanul, de közben dolgozik egy étteremben, ő is mondta, hogy alig vannak betérő vendégek. Olyat is hallottam már, hogy a tanítás fizikailag csak szeptemberben folytatódik intézményi keretek között. A karantén minket is elért: mindenkinek otthon kell lennie két hétig és utána meglátják, hogy mi lesz. Innen úgy látjuk, hogy Európa van a legsúlyosabb helyzetben. Úgy tudjuk, hogy Kanadába a betegség más országokból érkezőktől terjedt el. A karantén miatt ugye sokan otthon ülnek, de azért örülnek is, mert így együtt van a család, rendezik a házat. Amit észrevettünk, hogy lassabb az internet – gondolom, most a túlterheltség lehet az oka. Most is azt mondják, ha valaki köhög és lázas, az maradjon otthon és csak ha nagyon beteg, akkor menjen orvoshoz! De itt azt beszélik, hogy magától is elmúlik a vírus, ha erős az illető szervezete, mert akkor le tudja győzni.