Világhírű produkció a Rózsakertben – Nyíregyházán járt a Magyar Állami Népi Együttes

Világhírű produkció a Rózsakertben – Nyíregyházán járt a Magyar Állami Népi Együttes

Egy fergeteges produkcióval érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre a 69 éve működő Magyar Állami Népi Együttes. A világhírű formáció a ‘Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl’ című produkcióját mutatta be, összesen 30 táncos, 6 zenész és 2 énekes közreműködésével.

Lassú dallomokra érkeztek a táncosok a színpadra. Így nyitották meg a fellépők, azaz a 69 éves Magyar Állami Népi Együttes tagjai a szabolcsi megyeszékhelyen gálaműsorukat.

Az Állami Népi Együttes tagjai között már szinte hagyomány, hogy szülőről-gyermekre száll a néptánc szeretete és így lesznek oszlopos tagjai az együttesnek. A legfiatalabb táncosok idén csatlakoztak a világhírű produkcióhoz, de a legtöbben már hosszú évtizedek óta tagjai a táncegyüttesnek.

Borbély Beatrix, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, tánckarvezető asszisztense elmesélte:

„7 évesen kezdtem el néptáncolni. Apukám is táncos volt és igazából az ő ösztönzésére kezdtem el táncolni az Állami Népi Együttesnél. Már 30 éve vagyok táncos, illetve tánckarvezető asszisztens.”

A Kárpát-medence legismertebb táncait láthatta a gálán a közönség. Összesen 30 táncos, 6 zenész és két énekes mutatta be a ‘Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl’ című produkciót.

Mihály Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes együttesvezetője elmondta:

„Megidézett Kárpátalja, tehát van egy idéző - egy asszony, egy anya, de aki akár lehet a földanya is. De lehet egy lélek, egy mindennek fölötte álló, amely képes összetartani ezt a közösséget.  Persze másról is szól ez. Egy olyan komplex színházat jelenítünk meg a színpadon, ahol a tánc, a zene, az ének, a vetítés és a díszlet képez egy organikus egységet.”

A Magyar Állami Népi Együttes 1951-ben alakult és az elmúlt évtizedekben több kontinensen mutatták be a magyar néptáncokat. Az együttes célja, hogy a tradicionális kultúrát életben tartsa az adott kor igényeihez is igazodva.