Viharkárok – Mire figyeljünk, ha ingatlanunkat extrém időjárásra akarjuk bebiztosítani?

Viharkárok – Mire figyeljünk, ha ingatlanunkat extrém időjárásra akarjuk bebiztosítani?
Nyíregyháza felülnézetből, egy viharos napon. Fotó: Nyírdrón

Júniusban többször is attól volt hangos a média, hogy országszerte tomboló viharok sújtottak le, és kisebb-nagyobb ingóságoktól kezdve az ingatlanokon át egészen a termőföldekig maradandó nyomokat, károkat hagytak maguk után.  

Lehet hinni a globális felmelegedésben, lehet nem hinni benne, de egy biztos: a statisztikák szerint többször van manapság szélsőséges időjárás, mint évtizedekkel ezelőtt. Igaz ez Magyarországra is, és az extrém időjárási jelenségek közül a vihar okozza manapság a legtöbb kárt vagyontárgyainkban.

Az ilyen veszélyesebbnek (is) számító időjárások arra világítanak rá, hogy elővegyük biztosításainkat és felülvizsgáljuk, mit fednek le és mit nem – ugyanis utólag már hiába nyújtjuk be panaszainkat a biztosítónak. Cikkünk kifejezetten a viharkárokra összpontosít, kérdéseinkre egy országos biztosítótársaság egyik képviselője válaszolt.

Mi a viharkár?

A vihar gyűjtőfogalom – szűken értelmezve a nagy sebességgel érkező szelet értjük alatta. A köznyelvben a vihar, mint gyűjtőfogalom alatt nemcsak a nagy szelet, hanem a vele együtt érkező, jelentős mennyiségű csapadékot – akár jégesőt – és a villámlást, ritkán forgószelet is értünk. Egy ingatlan biztosítása során általában a viharkár is benne foglaltatik a szerződésbe.

Tetőszerkezet egy vihar után. Fotó: Magyar Kurír

A vihar – biztosítási szempontból – olyan heves esőzés, amely széllel párosul. A viharkárhoz viszont minden biztosító magának határozza meg, hogy mekkora szélsebességnek (km/h-ban mérve) és mekkora lehullott csapadékmennyiségnek (mm-ben mérve) kell lennie ahhoz, hogy a kártérítést jogosan be lehessen nyújtani.

Nehéz követni a megváltozott viszonyokat

„A viharkárok soha nem védhetők ki teljesen, de többnyire enyhíthetők. A biztosítók a szerződések, az időjárás-jelentés és a beazonosítható nyomok alapján térítenek.”

Ahogyan azt a biztosítási szakértőtől megtudtuk, idén nagyon sok pincét öntött el a víz és sajnos rengeteg biztosítási fedezetnél ki van zárva: a talajszint alatti (1,5–2 méter) garázsok és pincék, illetve a benne lévő ingóságok is. Vidéken nagyon sok hűtőládát lent tartanak a garázsban, ezeket jó darabig nem tudták fölrakni egyik kategóriába sem. Szerencsére ma már léteznek olyan új módozatok, amelyek tartalmazzák a talajszint alatti kártérítést is.

„A biztosítók a szerződések, az Országos Meteorológiai Intézet jelentése és a látható, beazonosítható nyomok alapján térítik meg a vihar által okozott károkat. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a társaságok a kellő elővigyázatosságot – egyébként jogosan – elvárják, tehát a szabadban hagyott ingóságok vagy az építkezés, felújítás során nem kellően megvédett tetőfedések kárait kizárják a kártérítésből.

Amennyiben a kellő elővigyázatosság és az előrejelzések után mégis viharkárt szenvedünk, első teendőnk a keletkezett károk lehetőség szerinti enyhítése és a további károk megelőzése legyen (például megfelelő ideiglenes tetőfedés készítése). A biztosítónak minél hamarabb, de 48 órán belül mindenképp jelentsük be a kárt.”

Sokan elbukják a tetőtérben vagy az ingóságokban keletkezett százezres károkat, mert az idő közbeni vagyongyarapodásra a tulajdonos nem terjesztette ki a biztosítása fedezetét.

Olvassunk el mindent részletesen, mielőtt aláírjuk a biztosítást!

Érdemes átnézetni tehát a saját biztosítótársaságnál lévő biztosításunkat, illetve körülnézni a piacon – az eltérések miatt. Akadnak ugyanis olyan igények, amelyek plusz fedezetet igényelnek és azt nem tudja a meglévő társaság biztosítani. Kutatni kell a megoldások után!

Nézzünk szét a piacon!

„Alapvetően a beázás és felhőszakadás benne van a biztosításban, amit adott termék szerződési feltétele tartalmazza. Az apró betűs részeket viszont mindig át kell olvasni, hiszen azok a kizárásokat is tartalmazzák.”

Saját társaságnál általában lehetséges szerződést módosítani vagy keresni a piacon olyat, ami az igényeinknek megfelelőbb. Utólag ugyanis már nem lehet érvényesíteni azt, ami nincs előre bebiztosítva – tehát nagyon fontos előre gondolkodni!

Fontos megfelelően felkészülni a viharokra és az extrém időjárásra, hiszen nem mindig tud segíteni csak a homokzsák és néhány ima...

Viharkárokról korábban a Nyíregyházi Televízió is készített riportot, amelyben a katasztrófavédelem képviselője néhány jó tanácsot is adott.

Az erről készült anyag megtekinthető ide kattintva.