Városnapi időutazás – Évről-évre monumentális meglepetésekkel várják a kilátogatókat

Városnapi időutazás – Évről-évre monumentális meglepetésekkel várják a kilátogatókat
Hétvégén Városnapok!

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum hagyományt teremtett azzal 2016-ban, hogy most már minden évben elkészít valamilyen különlegességet, amit aztán az érdeklődő városlakóknak szolgálnak fel a Városnapon. Nem lesz ez másként ezen a hétvégén sem. De addig is jöjjön egy kis időutazás.

2016. „KRÚDY KEDVENC TORTÁJA”- 1200 Szelet

Az 1200 szeletes óriástorta a „Krúdy kedvenc tortája” nevet viselte. A tésztája teljes kiőrlésű tirpák lisztből, kakaópor és kukoricaliszt keverékéből készült. A tölteléke fehér csokis, aszalt szilvás almatöltelék volt, mely kevés rumot és szilvalekvárt is tartalmazott. A tetejét mézes habcsók és csokoládépasztilla díszítette. Oldalát pedig pirított dióval panírozták.

Az óriástortát 52 cukrásztanuló készítette a szakoktatók irányításával, amihez 1200 tojást, közel 40 kg lisztet, 20 kg cukrot, 30 kg aszalt szilvát, fél mázsa almát, vajat és mézet használtak fel. A „Krúdy kedvenc tortáját” egy 210x190 centiméteres piramis tortaállványon tárták a nagyközönség elé, amit a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma asztalosműhelyében 2 héten keresztül 30 tanuló és szakoktatóik készítettek fenyőfából.

2017. KENYÉRLÁNGOS- 1000 adag

2017-ben egy 13 méter hosszú és összesen 1000 adagos kenyérlángos készült a Sipkayban a Városnapra.  közel 50 kiló lisztet használtak el hozzá, de több tíz kilogramm tejföl, túró és szalonnakocka is ízesítette a tirpák asztalokon is gyakran megforduló finomságot.

2018. TEJSZÍNES-MEGGYES PRÓSZATORTA- 1000 szelet

A 2018-as Városnapon is a régi hagyományokat kívánták feleleveníteni, ezzel együtt a tirpákokhoz és a népi szokásokhoz igazodni, így új köntösbe bújtatva megsütötték az ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát. Tésztája a korszerű táplálkozásnak megfelelően kukoricadarából készült. Közel 500 tojást, 30 kg lisztet (ennek fele kukoricaliszt), 18 kg meggylekvárt és 30 liter tejszínt használtak fel hozzá, tetejét pedig ropogós kukoricapehellyel díszítették.

2019. SZABOLCSI TEJFÖLÖS DIÓTORTA- 2500 szelet

A minden eddiginél nagyobb, Szabolcsi tejfölös diótorta nevet viselő, 2500 szeletes finomságot idén is a sipkaysok készítik el – több mint harminc cukrász tanuló – és kínálják majd a városlakóknak. Jellegzetessége, hogy a tirpák hagyományokat követi, modern köntösben. A Szabolcsi tejfölös diótortában különböző textúrák jelennek majd meg. 50 kg lisztből, 30 kg cukorból, 45 kg dióból, 50 liter tejfölből és 1100 tojásból készül el. Egy diós piskóta alapra kerül először a barackízzel forrázott diótöltelék, majd egy diós karamellás omlós tészta réteg, végül pedig a vaníliás tejfölös hab, díszítésként diós habcsókokkal. A finomságot szombaton háromnegyed négykor kezdik majd el kínálni a városlakóknak.