Vak, idős és kerekeskocsis kutyák is gazdára találtak

Vak, idős és kerekeskocsis kutyák is gazdára találtak
Vak, idős és kerekeskocsis kutyák is gazdára találtak

A koronavírus-világjárvány nemcsak az embereket sújtja: az érvényben lévõ rendezvénystop miatt az állatmenhelyek sem tudnak jótékonysági vásárokat tartani, amelyekből némi bevételük származhatna, így a felhalmozott tartalékaikból kell fenntartani magukat. Pontosabban: kellene. A nyíregyházi Állatbarát Alapítványhoz szerencsére pénzbeli adományok is érkeztek, ráadásul volt olyan hónap, amikor az elmúlt év azonos időszakához képest jóval több is.

Novák Éva, az alapítvány telephelyvezetője megkeresésünkre elmondta, a pandémia természetesen az alapítvány mindennapjaira is rányomta a bélyegét. Bár voltak, akik a kijárási tilalmat kijátszva szerettek volna kutyát örökbe fogadni, de őket elutasították. Szerencsére azonban, a németországi vonaluk ebben a tekintetben fellendült.

– Összesítésünk alapján, tavaly 570 kutya érkezett hozzánk! Szerencsére sikerült 500-at örökbe adnunk – Magyarországra és Németországba, régi és új kutyák közül –, de 70 sajnos elhunyt (betegen érkezett babakutyák vagy sérült/balesetes kutyák). Nagyon örültünk annak, hogy német partnerszervezeteink által sok olyan kutyus került gazdihoz, akik már évek óta nálunk éltek: több vak, idős és egy lebénult (kerekes­kocsis) is.

Több támogatás

- Meglepődtünk azon, hogy például áprilisban olyan mértékű anyagi támogatást kaptunk, ami a korábbi évek ugyanezen hónapjára sosem volt jellemző – folytatta a telephelyvezető. – Talán az emberekhez jobban eljutottunk, vagy egyszerűen csak jobban segíteni akartak, netán akik korábban személyesen hoztak hozzánk tárgyi adományokat, azok a pandémia miatt most inkább pénzt utaltak. Bevallom, ők könnyítettek a helyzetünkön, hiszen vannak dolgok, amiket nekünk meg kell vásárolni, vagy egyszerűen, amik nekünk is pénzbe kerülnek, gondolok itt az állatorvosi költségekre, a chipekre, az oltásokra, az ivartalanításokra. Már nagyon várjuk, hogy minden a régi kerékvágásban folytatódhasson és nyitott kapukkal fogadhassuk az állatbarátokat. Reméljük, idén ez megvalósul.