Utazás és COVID – mire figyeljünk, amikor utasbiztosítást kötünk külföldi nyaralásunkhoz?

Utazás és COVID – mire figyeljünk, amikor utasbiztosítást kötünk külföldi nyaralásunkhoz?
Utazás és COVID – mire figyeljünk, amikor utasbiztosítást kötünk külföldi nyaralásunkhoz?

Habár a pandémia sokaknak „betett” utazás szempontjából (is), a nyaralni vágyók nem adják fel, és figyelik a híreket, mely országokba lehet szabadon utazni. Szokatlan, új helyzet ez a világjárvány a biztosítótársaságok részére is, hiszen ilyen esetekre alapvetően ők sem voltak felkészülve.

Egy prominens, országos biztosítótársaság képviselőjét szerkesztőségünk kérdezte, hogyan reagáltak a megváltozott helyzetre a biztosításokkal foglalkozó cégek. Az interjú alanya elsősorban arról a cégről nyilatkozott, ahol ő dolgozik.

Bővült a biztosítás köre

A cég képviselője elmondta, hogy a koronavírus-járvány megjelenése után a biztosító egy közleményt adott ki, amelyben részletesen értesíti a leendő utasokat a változásokról.

Eszerint egy bizonyos kategóriájú csomag kiterjed a külföldön vírusos fertőzés kapcsán szükséges sürgősségi ellátásra, ez alól pedig a koronavírus-járvány sem jelent kivételt.

Amennyiben ügyfelünk vírusfertőzés miatt sürgősségi ellátásra szorul, utasbiztosításunk esetében megtérítjük a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó költségeket, így az orvosi vizsgálatok, gyógyszerek, kórházi ellátás, mentés és hazaszállítás költségét a választott utasbiztosítás szerinti összeghatárig.

Biztonsági besorolás – Vörös zónára nem érvényes!

A koronavirus.gov.hu-n korábban azt írták: a besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe. Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány, illetve az országos tiszti főorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Augusztus 7-én így néz ki a térkép:

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ha netán egy külföldi tartózkodás során (zöld vagy sárga országban) elkapja valaki a COVID-ot, akkor teljes egészségügyi ellátásban részesül – akkor is, ha amiatt időben tovább terjed az ottlét.

Más a helyzet viszont a piros kategóriás országoknál:

Tudni kell, hogy a vörös zónába mindenki saját felelősségére utazik, utasbiztosítást oda nem kötünk.

 

A vörös zónához kapcsolódóan a koronavirus.gov.hu oldalán a következőt olvashatjuk:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény alapján a következőket közli:

I. Nem javasolja az utazást az alábbi országokba és térségekbe (Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet [9. § (1) és (2); 21. § (3)] bekezdésének hatálya alá tartozó területek.

Amire oda kell figyelni, az az, hogy a kiutazás pillanatában milyen besorolású az adott ország. Ha akkor zöld vagy sárga minősítésű az ország, akkor természetesen érvényes az utasbiztosítás akkor is, ha a külföldi tartózkodás során esetleg pirosra módosítják az adott országot

– kaptuk a tájékoztatást.

Sokan érdeklődnek a jelenlegi utasbiztosítások felől, érdemes szétnézni a piacon, és kiválasztani azt a biztosítást, ami magában foglalja a COVID által bekövetkezett betegségeket is.

(Kiegészítő források: koronavirus.gov.hu és konzuliszolgalat.kormany.hu)