Úri étel lehet a krumplistészta - Az aszályt megsínylette a krumpli

Úri étel lehet a krumplistészta - Az aszályt megsínylette a krumpli
Az aszályt megsínylette a krumpli

Egy csomag tészta, egy kiló krumpli, két fej hagyma, olaj, és ízlés szerint piros paprika, só, valamint bors – Grenadírmars, gránátos kocka – nevezhetjük bárhogy, a krumplis tésztát mi magyarok legalább annyira szeretjük, mint a tojásos nokedlit. Imádjuk, mert gyorsan elkészül és nagyon olcsó. Pontosabban csak volt! Elfogyott ugyanis a haza burgonya, az ára pedig az egekbe szökött.

 

Egy évben átlag 30 kiló krumplit eszik meg egy magyar ember. A legtöbb burgonyát Csongrád, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében termelik. A szélsőséges időjárás azonban sehol sem tett jót a termésnek, amit megéreznek a vásárlók is, ugyanis az ára – tavalyhoz képest – 120%-kal megemelkedett.

Az aszályt megsínylette a krumpli

A krumpli drágulásának oka, hogy a burgonyatermesztő vidékeken tavaly kedvezőtlen volt az időjárás, és nagyon visszaesett a termőterület nagysága, ráadásul azoknak is csak elhanyagolható hányadát öntözik. Gyengébb lett a termés, ennek következtében pedig legalább kétszer annyit kell fizetni a burgonya kilójáért, mint tavaly ilyenkor.

Darabonként is lehet vásárolni

Az egyik nagy áruházláncban már darabonként is lehet burgonyát vásárolni. Egy szem burgonya 90 forintba kerül, sárga burgonyáért pedig 76 forintot kell fizetni.

Drága a Búzatérin is

Tavaly ilyenkor 100 Ft körül alakult a burgonya kilója, öt kilós zsákkal meg lehetett venni 500 Ft-ért. Most ugyanakkora mennyiséget már 1200 Ft-ért. A Búza téri Piaccsarnokban pénteken az ókrumpli ára 260-300 Ft körül mozgott, újkrumplit pedig 600-800 Ft-ért lehetett kapni.