Újrahasználati és Tájékoztató Központot adtak át péntek délelőtt Nyíregyházán

Újrahasználati és Tájékoztató Központot adtak át péntek délelőtt Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

Új üzemmel bővül az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A Kerék utca 1. szám alatt pénteken délelőtt adták át az Újrahasználati és Tájékoztató Központot, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy csökkentse a feleslegessé vált tárgyak  mennyiségét úgy, hogy egy-egy régi, de még jó minőségű, már nem használt holmi ne váljon hulladékká. 

Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta:

Az Újrahasználati és Tájékoztató Központnak kettős célja van. Egyrészt a háztartásokban keletkező olyan berendezési tárgyakat lehet ide behozni, szándékosan nem mondtam hulladékot, tehát olyan tárgyakat, amik más számára még használhatók. Azokat a lakosok ide behozhatják, mi átvesszük és egy minimális tárolási díj ellenében elviheti az, akik még azt használni, hasznosítani tudják. Ez az egyik funkciója, a kézzelfogható, ami nem kézzelfogható pedig az, hogy azt itt elhelyezett képek és grafikonok segítséget nyújtanak abban, hogy bemutassák a helyes hulladékkezelés módját.

A legjobb hulladék a nem keletkezett hulladék, de ha mégis keletkezik, akkor a Kerék utcai Hulladékudvarban az úgynevezett újrahasználati központban a lakosság térítésmentesen tudja leadni többek között, a még a jó állapotban lévő bútorokat, háztartási tárgyakat, kiegészítőket, textíliákat és játékokat is egy regisztrálás után. Fontos tudni, hogy a hálózatról működő elektronikus gépeket az érintésvédelmi szempontok miatt nem tudják átvenni. A cél, hogy az átvett tárgyakat  a legrövidebb idő alatt visszajuttassák a lakossághoz. Ezzel a hulladék mennyisége csökken és az újrahasznosítás aránya nő. A kiválasztott tárgyakat egy jelképes összegért, szintén egy regisztrálást követően lehet hazavinni. Az Újrahasználati és Tájékoztató Központ minden pénteken 8 órától 16 óráig, szombaton 8 órától 14 óráig tart nyitva.

Bővebb információk ide kattintva érhetők el!

Kapcsolódó galéria

Újrahasználati és Tájékoztató Központ átadás