Újjáéledt a Vidor Kert – Izgalmas, nem mindennapi zenekarok koncerteznek augusztus 29-ig!

Újjáéledt a Vidor Kert – Izgalmas, nem mindennapi zenekarok koncerteznek augusztus 29-ig!
Los Orangutanes

A Móricz Zsigmond Színház és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata idén tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált, mozgalmas 11 nap várja a VIDOR rajongóit augusztus 19-től. Ezek részleteiről lehetőségeinkhez mérten lapunk hasábjain, valamint a Nyíregyházi Televízióban és itt, a www.nyiregyhaza.hu weboldalon is folyamatosan beszámolunk.

A kicsi, de annál színesebb Vidor Kert is újjáéled: a helyi zenekarok mellett olyanok is meglátogatják városunkat egy koncert erejéig, akik – bár az ország távolabbi pontjaiból érkeznek – unikumnak számító zenei stílusukkal biztos, hogy üde színfoltot jelentenek majd a borús(nak tűnő) hétköznapokba.

A Budapestről érkezett Random Trip és a nyíregyházi Folkfusion Band már fellépett a Vidor Kertben, a további fellépők pedig a következők:

Augusztus 21. (péntek) – Queen Forever Tribute Band

Valószínűleg nincs olyan ember a Földön, aki ne hallott volna a legendás Queen zenekarról. A brit rockegyüttes énekese, Freddie Mercury hangja biztosan sokaknak könnyen eszébe jut és így akár a legnagyobb slágereik is, úgy mint a Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions vagy a Show Must Go On.

Az együttes legismertebb dalait a magyar Queen Forever Tribute Band szívvel-lélekkel játssza tavaly február óta. Öt régi barát közös elképzelése alapján alakult ki a csapat, tagjai: Fenyvesvölgyi Attila (ének), Lehoczky István (gitár, vokál), Holik Zsolt (basszusgitár), Szalay Szabolcs (dob), Kulcsár Sándor (billentyű, vokál).

Aki ismeri a népszerű dalokat, bátran énekelje együtt a zenekarral!

Augusztus 22. (szombat) – Tortuga

A nyíregyházi srácokat már lassan be sem kell mutatni a közönségnek: A Dal döntősei a Petőfi Zenei Díj Év felfedezettje díjat is bezsebelték, de a nagyközönségnek való bemutatkozásuk a világjárvány miatt „egy kicsit” csúszik…

A nyíregyháziak számára jó hír, hogy ez a nyár sem telik el Tortuga koncert nélkül: augusztus 22-én élőben játszanak a VIDOR kertben és a következőt üzenik:
„Olyan Tortuga koncertben lesz részed, hogy az agyad eldobod! Hangos lesz!”

Korábban a szerkesztőségünk egy mini-interjút készített velük a Vidoros fellépésükkel kapcsolatban, amit ebben a cikkben olvashatnak.

Augusztus 23. (vasárnap) – OliverFromEarth

Az OliverFromEarth együttes 2016-os debütálása és rövid útkeresése után hamar országos ismertségre tett szert nem csak saját dalaival, de dalszerzői, zenei produceri tevékenységével is más országosan elismert előadóknak.

A fiatal csapat a modern trendeket keveri klasszikus rock és hiphop elemekkel, szövegeiben életérzéseket, élethelyzeteket ad át hétköznapi nyelven megfogalmazva. 

Patocska Olivér és Barabás Dávid egyedi hangzású dalokat hoznak, amelyek teljesen szembemennek a szürke hétköznapokkal!

Augusztus 24. (hétfő) – Aurevoir

2015 márciusában indult útjára a zsámbéki fiatalokból álló Aurevoir zenekar. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz.

Legvalóbb lényegük azonban éppen az, hogy kategorizálhatatlanok; nem szorítják magukat műfaji határok közé. Színpadi jelenlétük és koncertjeik energiája pedig mindenkit biztosít afelől, hogy feledhetetlen élmény maradjon utánuk.

A zenekar tagjai: Agócs Márton (ének, gitár, duda, ír buzuki), Fejér Mihály (ének, gitár, mandolin), Fejér Ágoston (billentyű, tangóharmonika), Gelencsér Gábor (basszusgitár), Orosz Kristóf (gitár), Pestalits Ambrus (hegedű, brácsa, szaxofon), Szabó Zsolt (viola da gamba), Szűcs Viktor (ütős hangszerek)

Augusztus 25. (kedd) – Los Orangutanes

Aki ezt a koncertet kihagyja, sosem fogja megtudni, milyen az igazi cumbia! A cumbia, akárcsak Kolumbia, az európai, afrikai és őslakos kultúrák keveréke. Kolumbia Karib-tenger partján született a műfaj, ahol eredetileg egy afrikai „udvarlási tánc” volt, amely afrikai, európai és őslakos hangszerek, valamint az őslakos tánclépések hozzáadásával fejlődött ki.

A Kelet-Közép-Európában is unikumnak számító, tizenegy tagú Los Orangutanes latin-amerikai cumbia együttest többek közt az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, a PASO és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják. A forró, latinos ritmusok biztos, hogy felfokozzák majd a hangulatot a Vidor Kertben!

A zenekar tagjai: Iván Tabeira (vokál), Alex Torres (gitár, vokál), Márton Élő (harsona), Zsolt Krecsmáry (dob), Szabolcs Árkosi (vokál, harmonika, charango), Ádám Meggyes (trombita), Dániel Sajó (trombita), Ákos Pásztor (saxes, fuvola), Jakab Frimmel (keys), Attila Herr (basszus), Dávid Szarvas (ütősök)

Augusztus 26. (szerda) – Terra Profonda

Lo Buglio Vincenzo, palermói születésű énekes-dalszerző 2012-ben határozta el, hogy blues-ban és amerikai roots music-ban fogant szerzeményeihez különleges társakat keres. Kiss Krisztián népzenész, kísérleti zenész és Szabó Mátyás jazz-basszusgitáros személyében találta meg a tökéletes muzsikusokat. Első albumukat Németországban rögzítették különleges körülmények között élőben, térmikrofonokkal, egy öreg pajtában, s a német Haldern Pop Recordings gondozásában jelent meg.

Új albumukat pedig, melynek címe For the Sake of the Mountains, a Fonó Budai Zeneház a német kiadóval karöltve adja ki, melyet ugyancsak élőben, a Sitkei Kálvária Kápolnában vettek föl.

Augusztus 27. (csütörtök) – Carson Coma

A Carson Coma gyorsan vált Magyarország egyik legfelkapottabb fiatal rockzenekarává – 2019-es debütáló albumuk, a Corduroy Club mind a közönség, mind a kritikusok részéről pozitív fogadtatást kapott: sok más portál mellett a Recorder is az év legjobb albumai között emlegette a zenekar bemutatkozó anyagát, mely nyitó dalára készült videóklip, a ‘Song About My Grandma’ a 04. Magyar Klipszemlén három díjat kapott, többek között a fődíjat is.

2020 tavaszán pedig a Carson Coma Fonogram-díjat nyert az év felfedezettje kategóriában – amely a közönségtől érkező rengeteg pozitív visszajelzésen túl az addigi legnagyobb szakmai elismerésüket jelenti.

Boldog család, csupa móka, Miért ne szólna Carson Coma?

Augusztus 28. (péntek) – Kelet Brass Band

A nyírségi-debreceni Kelet Brass Band saját dalain kívül, örökzöldeket és mai modern slágereket szólaltat meg különleges hangszereiken. Ezeket az átiratokat olyan sajátos és egyedi köntösbe öltöztetik, ami felejthetetlen élményt nyújt a hallgatóságnak!

A hét főből álló formáció több országos és nemzetközi utcazene verseny első helyezését és közönségdíját tudhatja magáénak. A fiúk nem csak az utcán, hanem a színpadon is remekül teljesítenek, így több fesztivál nagyszínpadán találkozhattunk már velük.

A 2019-es Vidor Fesztiválon fergetegesen jó hangulatot varázsoltak a Kossuth tér nagyszínpadára, ugyanakkor télen egy jótékonysági gyűjtés okán is dalra fakadtak.

A látványosság és a jó hangulat garantált!

A zenekar tagjai: Koi Gergő (trombita, ének), Hegedűs Dániel (trombita), György Kristóf (alt/baritonszaxofon), Ádám Kristóf (harsona), Szilágyi Ákos (harsona), Csomós János (tuba) és Kiss Péter (dobszerelés, ének).

Augusztus 29. (szombat) – Mina

A nyíregyházi MINA világlátott, tapasztalt zenészek újonnan alakult zenekara. A trió alteres-punkos ízekkel fűszerezett szofisztikált, mégis odarakós rockzenét játszik. A dalok a frontember-dalszerző Császár Péter olyan szellemi alkotásai, amelyek a szópoéngyáros, villámsebességgel-dalttanuló gitáros Lehoczky Pisti és a templommentő rockproducer Zombor Szabi segítségével nyerték el jelenlegi formájukat.

Többségük a szerelemről, a nőkről és a velük kapcsolatos ilyen-olyan minőségi, szabadidős tevékenységekről szól.

A Vidor Kertben tartott koncertek minden nap 19:30-tól kezdődnek és ingyenesek!