Újabb védelmi intézkedések a megye bíróságain – Kötelező a maszk és a 2 méteres távolság

Újabb védelmi intézkedések a megye bíróságain – Kötelező a maszk és a 2 méteres távolság

Újabb intézkedéseket vezettek be a bíróságokon az ott dolgozók és az ügyfelek védelmében. Így például a Nyíregyházi Törvényszéken kizárólag szájat és az orrot eltakaró saját maszk viselésével lehet belépni, az ügyfelek pedig a megjelölt időpontok előtt 10 perccel léphetnek az épületbe. Az Ügyfélsegítő napon előzetes bejelentkezés után változatlanul fogadják az ügyfeleket.

Egy nap alatt több mint 316 ezerrel nőtt világszerte a koronavírussal fertőzöttek száma, Magyarországon 633 állampolgárnál mutatták ki a fertőzést a keddi adatok szerint. A folyamatosan emelkedő megbetegedések miatt egyre több helyen vezetnek be szigorú óvintézkedéseket, többek között a Nyíregyházi Járásbíróságon is. Az épületben tartózkodás során kötelező a maszk és a 2 méteres távolság megtartása.

Dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elmondta: „A bíróságokra belépni kizárólag szájat és az orrot eltakaró saját maszkban lehetséges. Ezen kívül a bírósági épületekben – a bírósági dolgozókon kívül – kizárólag az ügyészség, a rendőrség, ügyvédség képviselői és a büntetés-végrehajtási dolgozók, illetve a bíróság által idézett, illetve értesített személyek léphetnek be. Ha valaki időpontra érkezik, akár egy idézésre, akár egy tárgyalásra, esetleg egy előkészítő ülésre, akkor fontos tudnia, hogy a megadott időpont előtt legfeljebb 10 perccel léphet be a bíróság épületébe, így ha hamarabb érkezik, a bíróság épülete előtt kell várakoznia.”

A személyes ügyintézés esetén is mindenképpen egy előzetes regisztráció szükséges még az épületbe lépés előtt.

„Abban az esetben, ha valaki hallgatóságként szeretne részt venni a bírósági tárgyaláson vagy előkészítő ülésen, akkor előzetesen regisztrálnia kell. Ugyanez igaz, ha iratmegtekintésre szeretne jönni, illetve egy beadványt vagy kérelmet szeretne előterjeszteni – tette hozzá a szóvivő.”

Dr. Resán Dalma továbbá hangsúlyozta, az ügyfelek beadványaikat elektronikus úton, papír alapon, postai úton, illetve a bírósági épületek előterében kihelyezett gyűjtőládákba elhelyezve juttathatják el a bíróságnak. Az iratbetekintést kizárólag egy előzetes regisztráció után tudják csak biztosítani. Az Ügyfélsegítő napon szerdánként változatlanul várják az ügyfeleket, ahol szintén előzetes telefonos vagy elektronikus bejelentkezés után léphetnek az ügyfelek a bíróság épületébe.