Újabb szenzáció a Jósa András Múzeumban! Dr. Csont Nyíregyházán rendel

Újabb szenzáció a Jósa András Múzeumban! Dr. Csont Nyíregyházán rendel
Megnyílt a Szóra bírt csontjaink című kiállítás.

Bizonyára már mindenki hallott a 2005 óta futó Dr. Csont nevű amerikai televíziós sorozatról, ami arról szól, hogy az epizódok során az FBI munkatársai egy vagy több halottat találnak, akiket a csontjaik alapján kell azonosítani, illetve akikről a maradványokból derítik ki, hogy milyen körülmények vezettek a halálukhoz. Valami hasonlónak lehetünk szemtanúi Nyíregyházán is, csakhogy ezúttal nem a televízió-képernyők előtt, hanem a Jósa András Múzeumban, ugyanis megnyílt a Szóra bírt csontjaink című kiállítás. (Megjelent a Nyíregyházi Napló április 5-ei számában.)

A kedves olvasó meg tudná becsülni egy medencecsontból, hogy milyen nemű és korú volt a tulajdonosa, illetve mekkora testmagassággal rendelkezhetett? Április 5-től június 2-ig a Jósa András Múzeum látogatói maguk is tevékeny részesei lehetnek az embertani kutatásoknak, ugyanis Nyíregyházára költözik a Magyar Természettudományi Múzeum újabb kiállítása. Ennek célja, hogy bemutassa az antropológiát, a történeti embertani kutatásokat, azok célját és lehetőségeit, valamint megismertesse a látogatókkal a régen élt emberek mindennapjait, egészségi állapotát, betegségeit. Mivel foglalkoztak? Hogyan éltek? Hasonló betegségekkel küszködtek, mint mi, vagy másféle nyavalyák gyötörték őket? Mindemellett a történeti embertani kutatások eredményeként képet alkothatunk azokról az emberekről is, akiknek csontvázai ránk maradtak, s akiknek az életét, kultúráját a régészet kutatja.

Megelevenedik a király arca is

A kiállítás megeleveníti – a sírokból előkerült csontok alapján – különböző történelmi személyiségek, köztük királyok, illetve a királyi családhoz tartozó előkelők arcát is.

– tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója, akit a legutóbbi közgyűlésen újabb három évre megválasztottak. Sok érdekes és híres magyar emberrel – akikről mindezidáig csak festményekről és iniciálékról lehetett képet alkotni, hogy hogyan nézhettek ki – „találkozhatnak” majd a látogatók. Itt lesz Szent László, III. Béla és felesége, Châtillon Anna, Janus Pannonius, Rotterdami Erasmus, és még Dobó István is.

Augusztustól jön a nagy durranás

A tavaly nagysikerű Seuso- és Munkácsy-kiállítás után, idén újabb nagy durranásra készül a Jósa András Múzeum.

– hangsúlyozta az igazgató, ugyanis a festőóriás, Szinyei Merse Pál 80 alkotása lesz itt látható 3 hónapon keresztül, augusztus 23-tól egészen november 23-ig.

A 80 alkotásból 70 festmény, 10 pedig ceruzarajz. Jelentős részük a Nemzeti Galériából érkezik, de kapunk anyagot magángyűjtőktől és más vidéki múzeumoktól is. Mint ahogy a Munkácsy-kiállítás esetében megszokhatták a látogatók, itt is regisztrálni kell majd, hiszen óriási érdeklődésre számítunk, és nem mellesleg, nagyon nagy biztonsági feltételeknek kell megfelelnünk.

Csomagolják a mamutot és az oroszlánt

A mostani, Szóra bírt csontjaink című természettudományi kiállítást, mint ismert, egy korábbi is megelőzte. A Jégkorszak március 31-ig fogadta a látogatókat, számuk pedig minden várakozást fölülmúlt, hiszen több mint 15 ezren voltak rá kíváncsiak.

A Jégkorszak című kiállítás is bizonyította, hogy van igény a természettudományi kiállításokra. Közel 150 csoportot fogadtunk a múzeumpedagógiai foglalkozásainkon – 4000 gyereket érintett –, de érkeztek hozzánk családok is, az ország minden pontjáról. Bízunk benne, hogy így lesz ez a Szóra bírt csontjaink című kiállítás esetében is.

Kapcsolódó galéria

Szóra bírt csontjaink kiállítás a múzeumban