Újabb rejtélyek oldódhatnak meg - Szenvedélyes kutatók boncolgatják a családi szálakat

Újabb rejtélyek oldódhatnak meg  - Szenvedélyes kutatók boncolgatják a családi szálakat
Szenvedélyes kutatók boncolgatják a családi szálakat

Kik voltak a felmenőink? Hol laktak? Mi volt a foglalkozásuk? Voltak-e kiemelkedő személyiségek, esetleg nemesek az ősök között? Aki egyszer belekóstol a családfakutatásba, az a rabja marad. Mindig akad ugyanis egy újabb nyom, egy bosszantó hiány, ami miatt nem lehet abbahagyni...

 

Előbb-utóbb bizonyára sokan eljátszanak a gondolattal, hogy kiderítsék, vajon honnan származnak, csörgedezik-e királyi vagy éppen török, tatár, kun vér az ereikben, léteznek-e német, olasz, esetleg spanyol felmenőik. Általános iskolában persze legtöbben belefutnak a családfakészítés házi feladatába, ez azonban általában csak 2-3 generációnyi felmenőre terjed ki. Vannak azonban, akik már szenvedélyes kutatók, és boncolgatják a szálakat nemcsak évtizedekre, hanem évszázadokra visszamenőleg is. Nyíregyházán a családfakutatók ráadásul idén már csoportba is szerveződtek. Vezetőjükkel, Nagy Istvánnal beszélgettem.

Kikapcsolódást jelent

A családfakutatás sokszor a legjobb kikapcsolódás egy monoton, nehéz nap után, legfőképpen akkor, amikor az ember egy nem várt eredménnyel zárja a kutatást és ez igenis sok erőt tud adni a mindennapok folytatásához. Bár Nyíregyházán születtem, de jelenleg 900 kilométerre élek a szabolcsi megyeszékhelytől. Másfél éve, amikor éppen otthon jártam, elmentem a megyei levéltárba és megpróbáltam felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik családfát kutatnak, de rá kellett döbbennem, hogy Nyíregyházán és a környéken eddig nem létezett ilyen csoport. Ez volt az apropója annak, hogy megalakult az I. Nyíregyházi Családfakutató Csoport, a Facebookon pedig létrehoztam a lelkes érdeklődőknek egy oldalt Családfakutatás Szabolcs vármegye és a vele határos megyék címmel, és azóta már kétszer találkoztunk is

– emlékezett vissza.

 

Rokoni szálakra is fény derül

Az általam felkutatott legtávolabbi felmenőm Ibrányhoz köthető és az 1765-ös évekig tudtam visszavezetni a szálakat. Ehhez tartozik egy érdekesség, ugyanis az egyik ősömnek az 1780-as években született egy testvére, hosszú ideig a leszármazottaik a településen éltek, de az 1870-es években az üknagymamám szülei máshová költöztek, illetve a testvérének az egyik leszármazottja is. A családi kötelék ezután teljesen megszűnt, és a későbbi leszármazottak már nem tudhattak semmit sem egymásról. Miután megalapítottam a Facebook családfakutató csoportot, jelentkezett egy fiatalember és egy közös kutatás során kiderült, az õ felmenője az én ősömnek volt a testvére.

Nem egyszerű feladat

István azt mondja, a csoport létrehozásának célja eredetileg a Szabolcs vármegye területén élt családok kutatásának elősegítése volt, de ezt a későbbiekben kiterjesztették, mivel az ország megcsonkítása után Zemplén, Bereg, Ung, Szatmár, Bihar, Borsod vármegyéknek egy részét vagy egészét elcsatolták hazánktól. Ezeken az elszakított területeken sokszor nem egyszerű a családkutatás és ezért is fontos, hogy a Szabolcs vármegyével is határos, de ma az elszakított területeken élőkkel egymást segítve, egy közös csoportot alkossanak, melyben a kutatók megbeszélhetik elért eredményeiket, vagy akár tanácsot is kérhetnek egymástól, ha valamiben nehézségeik adódnának.

Hol érdemes kezdeni a kutatást?

Első körben a család tagjait kell megkérdezni

– tanácsolja István.

Szinte minden családban van egy olyan személy, aki mindent tud a család összes tagjáról, hol éltek, mivel foglalkoztak. A második lépés a levéltárak, illetve az egyházak megkeresése. A harmadik körben pedig fel lehet keresni internetes oldalakat is. Csak néhány ezek közül: www.familysearch.org; www.macse.hu; www.arcanum.hu.

Veszélyes is lehet

Volt már, hogy rám írtak és az illető éppen azon meditált, hogy merjen-e belevágni a családfakutatásba. Attól félt, hogy negatív dolgok derülnének ki az őseiről és azt akkor az életben nem tudja majd lemosni magáról. Én azt mondtam neki, hogy ezeket az eredményeket meg kell emészteni. Persze, derülhetnek ki nem várt dolgok, de azt ők tették, nem pedig te.

Újra fognak találkozni

Március elején tartotta meg az I. Nyíregyházi Családfakutató Csoport első találkozóját, hagyományteremtő céllal, azóta pedig már túl vannak egy következőn is, sőt, szervezik a harmadikat a Vasutas Művelődési Házba. Aki addig is szeretne többet megtudni a csoportról, illetve csatlakozni hozzájuk, az megtalálja őket a Facebookon Családfakutatás Szabolcs vármegye és a vele határos megyék név alatt.