Új játszótér (is) épül a nyíregyházi kiserdőn - Rendezett lesz a zöldfelület

Új játszótér (is) épül a nyíregyházi kiserdőn - Rendezett lesz a zöldfelület
Új játszótér (is) épül a nyír¬egyházi kiserdőn - Rendezett lesz a zöldfelület

A napokban szinte tucatjával kerültek fel a népszerű közösségi portálra olyan kérdések, amelyekben a városlakók arra keresték a választ, hogy mi épülhet a Conti­nental Arénával szemközti területen – a Mák, a Géza, a Nefelejcs és a Hunyadi utcák által körbeölelt részen –, azaz a kiserdőben. Voltak, akik társasházra tippeltek, de mint azt a Polgármesteri Hivatal pályázatok és projektmenedzsment referatúrájától megtudtuk: többek között játszópark épül, ami a tervek szerint november végére el is készül.

Mint ismert, még 2017-ben 100 százalékos intenzitású TOP-os pályázatot nyert Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, melynek köszönhetően megújult a Szabadtéri Színpad, most pedig megtörténik a kiserdők területének funkcionális bővítése is. A teljes pályázat több mint egymilliárd forintból valósul(t) meg, ebből a kiserdők fejlesztési költsége meghaladja a bruttó 50 millió forintot. 

Rendezett lesz a zöldfelület

Hagymási Gyulától, a Polgármesteri Hivatal pályázatok és projektmenedzsment referatúra vezetőjétől megtudtuk, a fejlesztés, melyet a helyi Nyír-SL Kft. végez, magában foglalja nemcsak egy játszópark kialakítását, hanem megújul a teljes zöldfelület, sőt, továbbiakat is létesítenek. Jelenleg a Mák, a Géza, a Nefelejcs és a Hunyadi utcák által körbeölelt területen terület előkészítési munkálatok zajlanak (képünkön), de a tervek szerint a fejlesztéssel november végére elkészülnek.

– A projekt részeként az érintett területen egy többkorcsoportos, sokfunkciójú játszótér épül, ami két, homok eséscsillapító felülettel ellátott játszórészből áll majd. Ezeket burkolt pihenő és gyalogút fogja kettéválasztani.

Padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket és információs táblákat helyeznek ki, a gépjármű-forgalmi út csatlakozásánál pedig kerékpártárolót alakítanak ki.

Térfigyelő kamerák óvják

Mint kiderült, a játszótér szélétől gyalogút fog vezetni a kiserdőig, ami a már meglévő erdőn átvezető ösvényhez csatlakozik majd. Mindemellett megújul a tisztás zöldfelülete is. A játszóteret és a gyalogutat fasorok, facsoportok fogják szegélyezni és cserjesorok határolni.

Az éjszakai megvilágításról pedig napelemes kandeláberek, a vagyonvédelemről térfigyelő kamerák gondoskodnak majd.