Új helyre költözik a Jósa András Múzeum régészeti raktára – Méltó helyen a leletek!

Új helyre költözik a Jósa András Múzeum régészeti raktára – Méltó helyen a leletek!

Az új épület teljes felújítása után, már egy sokkal nagyobb és méltóbb helyre kerül a múzeumban található kiemelkedően gazdag a régészeti gyűjtemény.

Elkezdődött a Jósa András Múzeum régészeti osztályán található leletek előkészítése a költözésre. Már csomagolják, dobozolják és cetlizik a feltárt leleteket. A közművelődési intézmény raktára új helyre költözik. Az ott található kiemelkedően gazdag régészeti gyűjtemény többek között csontok, cserepek, kövek, kardok 207 négyzetméteren, mintegy 9600 dobozban vannak raktározva. Az elmúlt 15 év alatt összegyűlt leleteket egy sokkal modernebb és méltóbb helyre költöztetik a Fokos utcára. Az új épület teljes felújítása a tervek szerint 2 hét múlva elkezdődik. Így a kinőtt raktárból egy sokkal nagyobb és méltóbb helyre kerülnek a felbecsülhetetlen régészeti leletek.

Dr. Körösfői Zsolt, a Jósa András Múzeum régészeti osztályának vezetője elmondta:

Évek óta kapacitáshiánnyal küzdünk az itt található leleteknek a nagy mennyisége miatt. Ha azt mondjuk, hogy 10.000 doboz a másfél évtizedben raktározódott el, akkor nem kell nagy matek, hogy kiszámoljuk, az elkövetkező időben mennyi helyre lesz szükségünk. A Fokos utcán 5 terembe fogjuk ezt az anyagot költöztetni és nyerünk nagyjából 50 négyzetméter pluszt is.

A múzeum célja, hogy a felhalmozott tárgyi és szellemi értékeket hozzáférhetővé tegye a tudomány, az oktatás, a nevelés és a közművelődés szereplői számára. Gyűjtemények folyamatos gyarapítása, feldolgozása, közzététele révén olyan értéket teremtsenek, mely mind a jelenkor, mind a jövő generációi számára a tudás egyik fontos forrását jelenthetik. A Jósa András Múzeum földszintjén a mostani régészeti raktár helyén a költözés után egy kiváló lehetőség adódik az időszaki kiállítások rendezésére, ami a látogatók számára könnyebben megközelíthetőbb lesz.