Új elem a Mozdulj Nyíregyháza! programjában a bodyART – Interjú Tompa Annamária oktatóval

Új elem a Mozdulj Nyíregyháza! programjában a bodyART – Interjú Tompa Annamária oktatóval
BodyART egy pillanata. Fotó: eletmodter.hu

Hetedik éve már annak, hogy elindult a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozata. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából minden ősszel és tavasszal új órarenddel jelentkeznek a szervezők, akik törekszenek arra is, hogy új elemekkel bővítsék a kínálatot. Az idei őszi félévben egy ritka, ám testi-lelki-szellemi szempontból is mozgásra hívó, dinamikus mozgásformát lehet gyakorolni, ez a bodyART.

Habár a koronavírus keresztülhúzta a számításokat és emiatt rengeteg ingyenes sportolási lehetőségtől esnek el a „mozduljosok”, online formában most is lehet gyakorolni: a gyerekeket várják a gyermektánc, a prevenciós lúdtalp- és gerinctorna, a zenés gyermektorna és a zumba oktatói is. A felnőttek részt vehetnek alakformáló aerobikon, funkcionális edzésen, tartásjavító tornán, senior és gerinctornán, jógán és újabban már bodyART-on is. Erről a legújabb lehetőségről kért szerkesztőségünk interjút az oktatótól, Tompa Annamáriától.

Mi a bodyART? Egyesek szerint hasonlít a jógához.

Sokan nem ismerik még ezt a mozgásformát és elárulom, hogy nem szeretjük a jógához hasonlítani. Bár az is igaz, hogy gyakorlatai elsősorban a jóga pozícióira (ászana) épülnek, amik különböző stretching technikákkal egészülnek ki, továbbá a gyógytornából és a japán Do In-ból is merít elemeket.

Azt mondanám, hogy ez a mozgásforma a jógából tovább gondolt, kifejlesztett modern tréning; egy komplex mozgásrendszer.

A jógával ellentétben itt egy-egy alkalom során váltakoznak az energetizáló, frissítő, dinamikus és a pihentető-nyújtó, relaxáló gyakorlatsorok, különböző nehézségi fokokkal. Illetve a levegővételnek is nagyobb jelentősége van, többek között gondoskodik, hogy a test minden szövetébe eljusson az oxigén, mintha a szervezet új üzemanyagot kapna. De segít az elmélyülésben is, mely által fenntartja a figyelmet.

Mit lehet tudni a bodyART felépítéséről?

A bodyART felépítése elég kötött: 5 fázisa van, amelyeket szépen sorrendben kell egymás után alkalmazni. Ettől – mi oktatók – sem igazán térhetünk el. Ezért is van az, hogy ezt az óratípust oktató mellett lehet (és kell) a leghatékonyabban végezni. A hatvanperces foglalkozást úgy kell elképzelni, mint egy körforgást. Erős, dinamikus pozíció után egy nyújtás következik, majd a relaxációs rész után újból energetizáló szakasz jön. A gyakorlatok folyamatosak, egyik a másikból következik. A sorrendiségen kívül az sem mindegy, hogy mit, hogyan és meddig tartunk ki, mert ha nem úgy történik, akkor nem éri el a bodyART azt a hatást, amit szeretne. Az óra alatt a lélegzetvétel és még a másodpercek is nagy jelentőséget kapnak. A szabályok betartása nagyon fontos!

Mit szeretne elérni a bodyART?

A bodyART a testet komplex egészként kezelő mozgásforma.

Az egy óra alatt a saját határainkat feszegetve, maximális energiával kell odatenni magunkat: a tudatosság, az erő, a hajlékonyság, az egyensúly és a dinamikusság területén is.

Szellemi szinten a külvilágtól nagyon jól el tud különíteni ez a mozgásforma, mert a tudatot befelé irányítja. Illetve, egy-egy mozdulathoz olyan sok instrukció tartozik, hogy azokra kifejezetten tudni kell fókuszálni. Jól el kell kapni a fonalat és akkor nagyon jól ki tud venni a napi mókuskerékből, és a stresszt is képes oldani. 

Szeretjük, ha az órán van tükör, mert az egy olyan külső képet ad a mozdulatainkról, a tartásainkról, ami nem biztos, hogy belül úgy van meg bennünk: a lábak elhelyezése, a kartartás vagy a medence kitekerése is olyanok, amelyeket jobb, ha a tükörben is látunk, hogy korrigálni tudjuk. Ezen kívül a bodyART testtudatossá tesz – ami, valljuk be, nagyon is hiányzik a ma emberéből. Az oktató folyamatosan mondja, hogy melyik testrésznek hol és hogyan kell elhelyezkednie, és ezek a mozdulatok hogyan hatnak a belső szerveinkre, testünkre. Ezeket a hatásokat igyekszünk tudatosítani az emberekben. A tréning fontos része még a megfelelő légzéstechnika, ami a helyes kivitelezés mellett a mentális ellazulást is segíti

Lelki szinten is nagyon sok pozitívumot ad. Sokan mondják edzés után, hogy nyugodtabbak, ugyanakkor érzik magukban az erőt. Hiszen a bodyART a tudatos edzés mellett a test, a lélek és a szellem hármasságának harmóniája.

Kik keresik fel ezt a mozgásformát és milyen célokkal?

Hozzám leginkább a 40 év körüli korosztály jár. Mind nők. Nekik a medencekörnyéki és a csípőrész az, ami nagyon kötött. Sokan irodai ülőmunkát végeznek, ami miatt gyakori a panasz a derékra, nyaki, illetve csuklyás izom területére. Van, aki azt mondja, hogy ha valamiért kimarad egy alkalom, utána érezhető a medence és nyak körüli visszatérő fájdalom.

Volt olyan, aki 2 méretet is lefogyott, ő folyamatosan járt hozzám. Ez a mélyizomtorna ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, és a bélrendszer faláról a salakanyagot is letakarítja, pl. a csavarodást igénylő mozdulatok. A rendszeres gyakorlásoknak köszönhetően látványos változásokat lehet elérni vele.

Rendszeres bodyART-edzés mellett olyan izmok is megerősödnek, amiket ezelőtt nem használtunk, tudatosabb életforma alakul ki, a mindennapokban több energiánk lesz, jobban tudunk koncentrálni, és mindezek következtében a fizikális és mentális teljesítményünk megnő!

Diákoknak is tanácsolnám pedig, akár két vizsga között is érdemes lenne ezekre az edzésekre időt szakítani, hiszen növeli a koncentrálóképességet, a stressztűrést és az agy teljesítményét is.

A férfiak sajnos kicsit idegenkednek a bodyART-tól.

A Mozdulj Nyíregyháza! programban online tartod ez a tréninget. Hogyan állítod össze a gyakorlatokat?

Bizonyos alapelemek mindenképpen részei egy-egy órának, de azokon is mindig lehet finomítani. Az eleje ráhangolódás, majd egyszerű, kevésbé terhelő elemek következnek. Aztán következhetnek a nehezebb, erőt próbáló elemek is akár.

A titok az, hogy egy-egy mozdulatot az alkalmak során minél többet gyakorolják, melyeken csak így lehet tökéletesíteni. A sok gyakorlásnak köszönhetően idővel szépen lassan minden a hőn áhított helyre kerül a bodyART óra során (levegővétel, testrészek, (mély)izomzat).  

Az órát a gyakorlók igényeihez szeretném igazítani, ezért nagyon örülnék neki, ha a Mozdulj Nyíregyháza! oldalon megjelenő online órám alá a kommentszekcióban visszajelzéseket kaphatnék.

Mióta oktatod a bodyART-ot és milyen saját pozitív élményeid vannak vele?

Az oktatást 4 éve folytatom, de előtte (amíg Budapesten éltem) én is gyakorló voltam több mint 6 évig. Amikor hazaköltöztünk Nyíregyházára, ez a sport itt nem volt megtalálható, ezért úgy gondoltam, hogy szívesen oktatnám.

Sokat formálódott a fenekem, combom és karom is. Rájöttem, hogy a mélyizmokban olyan erő van, amitől szépen tudtam szálkásodni is. Nem gondoltam volna soha, hogy valaha is elérhetek ilyen szintű mélyizomfejlődést. Illetve a hajlékonyság terén is hatalmasat fejlődtem, pedig lassan 40 éves leszek.

Lassan végre eljutok odáig, hogy csak minimális korlátaim lesznek és nem a testem szabja meg azokat.

Aki szeretné kipróbálni a bodyART-ot, figyelje a Mozdulj Nyíregyháza! közösségi oldalát minden csütörtökön 17 órától, és kapcsolódjon be a mozgásba, amit Tompa Annamária tart. Minden foglalkozás 24 órán át fent marad az oldalon, így ha valaki lekéste azt, később is elvégezheti a gyakorlatokat.

 

Fotók: Tompa Annamária, oktató