Úgy „hullanak” majd az oldtimerek, mint a csillagok - 65 éves a legidősebb autó

Úgy „hullanak” majd az oldtimerek, mint a csillagok - 65 éves a legidősebb autó
Külföldi autótulajdonosok is érkeznek

Szinte már számolni sem lehet a május 18-ai, jövő hét szombati különlegességeket, legalábbis ami Nyíregyházát érinti. Egyik ezek közül: a Városnapon, ami egyben Szelektív Szombat is lesz, a Kossuth térre érkezik a XI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra, ráadásul rekordszámú résztvevővel: 93 veterán autó mutatkozik majd be az érdeklődőknek. Köztük egy 1954-ben gyártott Mercedes-Benz 300 SL Coupé.

Május 17. és 19. között 11. alkalommal rendezik meg Magyarországon a Mercedes-Benz Classic Csillagtúrát – kétévente rendezik meg –, melyen rekordszámú, 93, kizárólag 30 évnél idősebb, vagy a gyártó által „klasszikus” minősítést kapott és korhűen restaurált Mercedes-Benz modell indul útnak. A classic csillagtúra verseny résztvevői 2019-ben a közép-magyarországi és észak-alföldi régiót járhatják be, így jutnak el szombaton Nyíregyházára is.

65 éves a legidősebb autó

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúrán kizárólag Mercedes-Benz típusú oldtimer autók indulnak, amelyeket új Mercedes-Benz modellek kísérnek. A legrégebbi autókat 1954-ben gyártották, tehát idén ünneplik a 65. születésnapjukat. A mezőnyből három modell töltötte be idén ezt a szép kort: egy Mercedes-Benz 300 SL Coupé, egy Mercedes-Benz 300B, valamint egy Mercedes-Benz 180 D. A legfiatalabb modell, amelyik indulni fog az idén, a 30 éves Mercedes-Benz SL (R129), amelynek több típusa is a versenyzők között található, és a 2002-es Silver Arrow kiadás – elsősorban az USA-ban értékesítették, 1450 500 SL és száz 600 SL készült összesen – a „mindössze” 17 évével viszonylag fiatalnak számít.

Külföldi autótulajdonosok is érkeznek

Nemcsak magyar versenyzők találhatóak a mezőnyben, néhány külföldi autótulajdonos is részt vesz a túrán. A 93 autóval a két nap alatt 510 kilométert tesznek meg. Május 17-én délelőtt 10-kor indulnak Jászberényből – május 18-án érintik Nyíregyházát –, 16.30-kor pedig megérkeznek Debrecenbe, az Egyetem térre.
Nem gyorsasági verseny

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra egy átlagtartó és nem gyorsasági verseny. A résztvevőknek napi 8 etapot kell teljesíteniük, ezen kívül pedig ügyességi pályákon előre megadott idő alatt kell végigmenniük. Az egyetlen ajánlott tulajdonság, amelynek meg kell felelnie az autónak, az, hogy legyen üzembiztos, mert a versenyen előírt átlagsebességeket csak így lehet biztonságosan tartani.

Három versenyszámban is bajnokot hirdetnek, az egyik díjat a márkatörténeti versenyek győztese, a másikat az 1956 előtt gyártott modellek abszolút nyertese, míg a harmadikat az 1/100-as versenyek első helyezettje kapja majd. Díjazzák természetesen a fent említett kategóriában a 2. és 3. helyezetteket is, a győztesek Noemi Rothschildról mintázott szobrot vehetnek át. A 2019-es év azért is különleges, mert idén a legjobb női versenyzők is díjat kapnak a She’s Mercedes kategóriában.

Autóbemutatót is tartanak

Nyíregyházán szombaton (május 18-án) látható majd a mezőny a Kossuth téren – Nagykállóból érkeznek ide –, a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház mellett. Várhatóan délelőtt 10.50-re érkezik be az első autó – folyamatosan gurulnak be, egyszerre kb. 10–15 autó lesz látható, 10–15 percenként váltják egymást –, és 12.45-kor indulnak tovább. Ezen a helyszínen egy autóbemutatót is tartanak a résztvevők, így az érdeklődők jobban szemügyre vehetik a veterán csodákat.