Tudományos alapokra épül a Mozdulj Nyíregyháza! csontritkulás mozgásprogramja

Tudományos alapokra épül a Mozdulj Nyíregyháza! csontritkulás mozgásprogramja
Fotó: Szarka Lajos

A Mozdulj Nyíregyháza! programsorozatában már megszokhattuk, hogy szinte minden korosztály megtalálja benne a számára hasznos és kellemes sportokat. Cikkünkben Vámosi Istvánné gyógytornász, DSGM-szakgyógytornász nyilatkozott a csontritkulás mozgásprogrammal kapcsolatban. Ez a mozgásforma 40 év felettiek számára ajánlott.

Csontszövetünk szerkezetét a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése alakítja ki. 25-30 éves korig a csontképzési folyamat dominál, ezután a csontbontó mechanizmusok kerülnek túlsúlyba.  Ha a bontási-építési folyamatok egyensúlya túlzott mértékben megbomlik (a csontvesztés 30 év felett nagyjából 5 százalék fölött van) akkor kialakulhat csontritkulás. A csontok mésztartalmának és tömegének túlzott mértékű csökkenésével fokozódik a spontán csonttörések veszélye, mondta el szerkesztőségünknek Vámosi Istvánné.

A „néma járvány”

A csontritkulás „néma járvány”, határozott kezdeti tünetei nincsenek. Sokszor csak a gyakori és spontán törések hívják fel a figyelmet a már súlyos, előrehaladott csontritkulásra. A csontritkulást megelőző osteopenia jelei sem egyértelműek szükségszerűen, ám érdemes figyelni a csontfájdalmakra, a csontok mérsékelt gyengeségére, váratlan törésekre. A szakgyógytornász azt is hozzátette: tévhit, hogy csak a nők betegsége, a férfiak csontozatában ugyanolyan élettani folyamatok zajlanak, mint a nőkében, a rizikófaktorok jelenléte károsítja a csontépítés és lebontás folyamatát.

A betegség kialakulását előidézheti

  • öröklött hajlam
  • betegségek szövődményei
  • nemi hormonokkal kapcsolatos endokrin zavarok (például mellékpajzsmirigy eltávolítás, menopausa stb.)
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatásai
  • egészségtelen, mozgásszegény életmód 
  • egészségtelen táplálkozás,
  • olyan anyagcsere zavarok, melyek csökkentik a kalcium vagy a D-vitamin beépülését a szervezetbe
  • dohányzás
  • túlzott alkoholfogyasztás 

Vámosi Istvánnétól javaslata alapján ha azok a rizikófaktorok fennállnak, melyek hajlamossá tehetnek minket a csontritkulásra, akkor érdemes gyakrabban eljárni csontsűrűség mérésre (DEXA).  Ennek segítségével megállapítható, milyen állapotban van a csont szerkezete. Egy időben felismert osteopenia még kezelhető, és ezzel megelőzhető lehet a csontritkulás és annak szövődményei.

Egészséges életmód és mozgás – a megelőzés eszközei

A csontritkulás megelőzése egyet jelent az egészséges életmód követésével és a gyakori testmozgás bevezetésével már fiatalabb korban is. A kialakult osteoporosis sajnos nem teljesen visszafordítható, viszont szinten tartható állapot. A csontritkulást megelőző állapot, a kis mértékben csökkent csontsűrűség, vagy osteopenia azonban teljes mértékben kezelhető – véli a gyógytornász.

A Mozdulj Nyíregyháza! keretein belül Halászné Varju Ágnes gyógytornász nagy tapasztalattal és tudományos alapokra építve állítja össze a mozgásprogramot. A Csontritkulás mozgásprogram alapja az Esésmegelőző mozgásprogramnak, mely szintén elérhető a Mozdulj Nyíregyháza! keretein belül.

A csontrikulás mozgásprogramról a fotógalériánk elérhető itt.

Helyszínek és időpontok a következők:

Csontritkulás mozgásprogram – minden szerdán reggel 8:00-9:00 a Continental Arenában.

Esésmegelőzés mozgásprogram – minden hétfőn reggel 8:00-9:00 a Continental Arenában.