Trianoni emlékkeresztet szenteltek a Szent Imre Katolikus Gimnázium rózsakertjében

Trianoni emlékkeresztet szenteltek a Szent Imre Katolikus Gimnázium rózsakertjében

Trianoni emlékkeresztet állítottak a Szent Imre Katolikus Gimnázium rózsakertjében. 2020. június 4-én volt a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója. A nyíregyházi gimnáziumban még az év elején elkezdődtek a centenáriumi megemlékezések.

A Magyar Országgyűlés határozatával 2020-at a Nemzeti Összetartozás évének nyilvánította, így egész évben nagyszabású rendezvényeket, megemlékezéseket tartanak országszerte. A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában is még év elején elkezdődtek a centenáriumi megemlékezések. Az intézmény pedagógusai fontosnak tartották, hogy ne csak június 4-én emlékezzenek meg a békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról. Az ünnepi év keretében, októberben, az iskola rózsakertjében egy trianoni emlékkereszt megáldására is sor került.

Tormássiné Kapitány Ágotha, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője elmondta: „A múlt évben határoztuk el, hogy szeretnénk méltóképpen megünnepelni a 100 éves trianoni békediktátum megkötését. Projektprogramot szerveztünk, június 4-én Ópusztaszerre vittük volna a diákokat, de sajnos a járványügyi helyzet miatt ez a kirándulás nem valósulhatott meg. Ekkor kerestük meg Jóni János fafaragó mestert és kértük, hogy egy trianoni emlékkeresztet készítsen az intézményünk udvarára.”

Az intézmény vezetője hozzátette, a Rákóczi Szövetség Szent Imre Ifjúsági Szervezete 2020. június 4-én gyalogos zarándoklattal emlékezett a gyásznapra, illetve a szervezet egy online szavalóversenyt és rajzpályázatot is rendezett.