Telt ház van a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában is – Nincs egyszeri belépési díj

Telt ház van a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában is – Nincs egyszeri belépési díj
99 éves a legidősebb lakó.

Mint már korábban is megírtuk, bár nagy igény van rá, általában mégis meglehetősen nehéz bekerülni egy-egy idősek otthonába. Kivétel nélkül szinte mindenhol először várólistára kerülnek az idősek, és nem ritka, hogy azon akár egy évet is eltöltenek, mielőtt végre szobát kapnának valamelyik bentlakásos intézményben. A probléma nem új keletű, mára mindenütt jellemzővé vált. Legutóbb utána jártunk, hogy van ez a Szent Katalin Szeretetotthonban, az Atyám Háza MET időskorúak Gondozóházában, a Seregély István Papi Szociális Otthonban, valamint az Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban, most pedig folytatjuk sorozatunkat a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonával.

A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség az első 5 éves fenntartói ciklus után 2017. január 1-től Ellátási- és Vagyonkezelési Szerződés alapján működteti a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonát. Az intézmény „ár-érték aránya” kedvező, ezért évről-évre nő a várakozók száma.

2016-ban összesen 250 fő alatt volt a várakozók száma az intézményünk szociális ellátásaira. 2017-ben ez a szám már 250 fő közelébe emelkedett, 2018-ban pedig a 300 főt is elérte. Átlagosan 6-8 hónap a várakozási idő az egyes ellátási formákra. Kivétel az 1 ágyas elhelyezés, mely esetében a várakozási idő 1-2 év is lehet.

- kaptuk a tájékoztatást.

Nincs egyszeri belépési díj

A különálló gondozási egységekben összesen a székhelyen, 305 fő ellátásról gondoskodunk a bentlakásos intézményünkben, alapszolgáltatást 25 fő számára tudunk biztosítani. A telephelyünkön (Etel-köz) 50 fő idős ember ápolását, gondozását végezzük a mindennapokban. Intézményünkbe túlnyomórészt saját otthonukban egyedül élők egészégi állapotuk rosszabbodása miatt, illetve kórházból is sok idős ember kerül hozzánk. Egyszeri belépési díjat a továbbiakban sem kell megfizetni, egyik ellátási formára sem.

Az intézményi térítési díj havi összege jelenleg 2-3 ágyas elhelyezés esetén 89.100.-Ft/fő/hó, egy ágyas elhelyezés igénybevétele esetében 101.100.-Ft/fő/hó

99 éves a legidősebb lakó

A székhely intézményünkben (Tölgyes út) 46 évvel ezelőtt foglalta el a férőhelyet az a női ellátottunk, akiről még ma is gondoskodunk. A legidősebb lakónk jelenleg 99 éves.  A nemek közti megoszlás az előző évekhez hasonlóan alakul, 69 % nő - 31 % férfi. Az összes ellátotti létszám 45,87 %-a 80 év feletti, tehát közel a fele ellátott eléri a 80 éves korhatárt és ebből 8,6 %-a a 90 évet is meghaladja. A statisztikák, és a számok tükrében azt tudjuk elmondani, hogy minden évben nagyon sok nyíregyházi, nyírpazonyi idős embernek tudunk segíteni. Így a családok biztonságba tudhatják szeretteiket, szüleiket.