Téli mesék 2020 – Idén közel 60 hangadomány érkezett a vakok és gyengénlátók számára

Téli mesék 2020 – Idén közel 60 hangadomány érkezett a vakok és gyengénlátók számára
Kováts Judit író hangját is hallhatjuk a téli mesékben.

Az év nagy részében, hangunkkal segíthetünk azok számára, akik látásproblémáik miatt csak kevésbé vagy egyáltalán nem képesek olvasni. Ilyenkor, az év vége felé közeledve Nyíregyházán, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete szeretettel várja azokat a „látó” embertársaikat, akik egy szép, pozitív történet felolvasásával hozzá tudnak járulni a tagjaik karácsonyának megszépítéséhez. A korábbi évekhez hasonlóan, a tagok számára – karácsonyi ajándékként – egy hangadományt készítenek, amit ingyen, CD-n kapnak meg. Online formában bárki számára meghallgatható.

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy idén 63 önkéntes felolvasótól 60 történetet és egy dalt is hallhatnak – utóbbit Dankó Pál, az egyesület munkatársának kislányának köszönhetjük.

 „Egyesületünk 2020 karácsonyára is elkészítette a tematikus hangoskönyvét, mely online és stúdióban rögzített „téli meséket” tartalmaz. Hatvanegy felolvasást és hatvanhárom közreműködőt hallgathat meg a kedves érdeklődő.”

Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára és Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

„A téli mesék az adventet, a mikulásvárást, a fenyőfa kiválasztását, a konyhákból felröppenő karácsonyi illatokat, az ajándékbontás örömét, a szeretetteljes együttlétet, a téli táj szépségét, az óév búcsúztatását és az új esztendő köszöntését mutatják be, melyeket az önkéntes felolvasóink választottak, mindenki karácsonyfája alá.”

A Jósa András Múzeum múzeumpedagógusai, Román Ágnes és Babolcsi Andrea.

Nem csak a nyíregyháziak segítettek

Az idei kivételes helyzetben, a megszokottól eltérően nem egy nap állt rendelkezésre a felolvasásra, hanem több hét, és nemcsak személyesen várták a meséket, hanem akár online formában is el lehetett őket küldeni a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület számára.

„Idén a felolvasások körülbelül fele online formában érkezett be hozzánk, és nem csak a megyénkből. Egy budapesti látássérült társunk is ezt a módozatot használta, illetve Veszprémből is érkezett hangadomány: a Méz Rádió, valamint egy hölgy az unokahúgával fogott össze, és ketten olvastak fel egy téli történetet” – tájékoztatott Nemes-Nagy Tünde.

Alsóörsről és Veszprémből online küldtek mesét: a veszprémi Méz Rádió műsorvezetője, Szekeres Dávid, illetve Heiter Éva és Hanna is kedvet kapott a hangadomány elkészítéséhez.

Sokan „visszajárnak” olvasni

Ez a tizenegyedik alkalom, hogy karácsonykor a hangunkkal kedveskedhetünk a látássérültek számára. Nagyon sok új arcot/hangot fedezhetünk fel a téli történetek meghallgatásakor, közöttük sokan már biztosan ismerősek a hallgatóságnak:

„Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára és – többek között – G. Kosik Anita, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Színművésze, Erdei-Nagy Ibolya a Bátor TV munkatársa, és olyan emberek, akikre mindig számíthatunk.”

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, illetve Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke és a Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Tartalmas és egyedi lett az idei hangadomány

A 6 óra 20 perc hosszú hanganyagot akár az ünnepi készülődések alatt is jó lehet hallgatni, hiszen mindenki számára ingyenesen elérhető a vakegy.hu oldalon. A történetek között felcsendülnek József Attila, Zelk Zoltán, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza és Nemes Nagy Ágnes téli meséi, illetve sok külföldi szerzőtől is hallhatunk kedves írásokat.

A nyíregyházi Rotary Club több tagját is hallhatjuk mesélni. A fotón a klub elnöke, Kovács Krisztián, valamint Diczkóné Untener Mónika és Pták István látható.

„Örülök annak, hogy mindig értékes felolvasásokat kapunk. Sok mondanivalójuk van, a külföldi meséknek is, amiket nagyon szeretek. Tartalmas, nagyon egyedi hangadomány az idei, amiben nagyon szépen olvasnak az önkéntesek.”

Ezzel az egyben letölthető vagy egyenként meghallgatható karácsonyi hangoskönyvvel kívánnak a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének munkatársai és az önkéntes felolvasók mindenkinek nyugodt, békés ünnepeket és egy boldogabb új esztendőt. A videóban Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke látható és hallható:

Vidám és megható, a szívünkhöz szóló történeteket olvastak fel az önkéntesek, amelyek hallatán biztos, hogy a látássérülteknek sikerül ünneplőbe öltöztetni a lelküket.

 

Fotók: Vakok Egyesülete Facebook-oldala