Tavaszi nagytakarítás pincétől a padlásig - 779,44 tonna lomhulladékot szállítottak el

Tavaszi nagytakarítás pincétől a padlásig - 779,44 tonna lomhulladékot szállítottak el
Tavaszi nagytakarítás pincétől a padlásig

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet újult meg, hanem ezzel együtt a feleslegessé vált holmiknak is búcsút intettünk – méghozzá nem is akármennyinek. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Nyíregyházán összesen 779,44 tonna lomhulladékot szállított el, ebből csak a múlt hétvégére meghirdetett lomtalanítás során 433,49 tonnát.

Pincétől a padlásig takaríthattak a városlakók a hétvégén. Azokat a nagydarabos lomhulladékokat, amik feleslegessé váltak, és már útban voltak, a háztartásokban képződtek, de a szabványos gyűjtőedényekben járatnapokon nem lehetett elhelyezni, mert a gyűjtőedény méreteit meghaladta – pl.: elhasználódott bútorok, használati tárgyak stb. –, most elszállította a közszolgáltató. A számok pedig önmagukért beszélnek:

ABLAKKERETEK ÉS TÖRMELÉKEK IS

Az idei tavaszi lomtalanítást illetően összességében pozitív visszajelzéseket kaptunk a lakosságtól

– tájékoztatta szerkesztőségünket Petró Árpád, az  Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetõje.

Az elégedetlenség inkább azoknál nyilvánult meg, akiknél a lomhulladékon kívül esetlegesen más jellegû hulladék, például törmelék, bontott ajtó, ablakkeretek, szárnyak lökhárítók, tehergépkocsi abroncsok kihelyezése miatt megtagadtuk az elszállítást.

VOLT, AHOL HÁROMSZOR TAKARÍTOTTAK

Nagy gondot okozott, hogy a lakosság figyelmen kívül hagyva a felhívásunkat, nem csak szombaton, hanem vasárnap, a gyűjtőjáratok elhaladta után, valamint a kijelölt lomtalanítási helyszínek feltakarítása után is helyezett ki lomokat. Így történt ez a Hatzel téren is, amit háromszor kellett feltakarítanunk, de még ezután is akadt olyan városlakó, aki hozott ki hulladékot. Ez természetesen már illegális hulladék elhelyezésnek minősült, ilyen esetben pedig a Közterület Felügyelet által akár szankcionálható is.

ÁRTALMATLANÍTOTTÁK A HULLADÉKOT

Az ügyvezetőtől megtudtuk, annak ellenére, hogy a Hulladékért Virágot akciót mindig a lomtalanítást megelőzően szervezik meg – abból a megfontolásból, hogy az újrahasznosítható hulladékot ne lomtalanításkor helyezzék ki, hanem ellenérték (utalvány) fejében szelektíven adják le –, nagyon sokan mégis a lomtalanításkor szabadultak meg a „hasznos” hulladékoktól is (vegyes papír, hullámkarton, öblösüveg, fólia stb.). Mivel ezeket csak óriási költségek árán tudnák a többi, hasznosíthatatlan hulladékok közül kiválogatni, ezért a lomtalanítás során összegyűjtött hulladékot ártalmatlanították.

HÁZHOZ IS HÍVHATÓ

Bár az idei tavaszi lomtalanítás véget ért, a közszolgáltató tervei között szerepel, hogy bevezesse az úgynevezett „Házhoz hívható lomtalanítást”, amellyel jelentős mértékben tudnák a ráfordításaikat optimalizálni és mindamellett sok bosszúságtól óvnák meg a jogkövető városlakókat, tisztább és még élhetőbb lakókörnyezetet biztosítva mindannyiunk számára.