Táncra fel! Kelet-Közép-Európa egyetlen cumbia zenekara érkezik Nyíregyházára!

Táncra fel! Kelet-Közép-Európa egyetlen cumbia zenekara érkezik Nyíregyházára!

A VIDOR Fesztivál keretében érkezik Nyíregyházára a Kelet-Közép-Európában is unikumnak számító, tíztagú latin-amerikai cumbia zenekar. Tagjai többek közt az ex Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Zuboly, a PASO és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják.

A Los Orangutanes 2017 decemberében debütált Budap18esten, és azóta havi rendszerességgel lép fel az ország kedvelt szórakozóhelyein és fesztiváljain. A Művészetek Palotájában a Cumbia történetét elmesélő telt házas koncertet adtak, és a Budapest Ritmo közönségét is magukkal ragadták az elmúlt évben. Az Irie Maffia vendégeként a Budapest Parkban is felléptek már, ami nagy szó egy ilyen fiatal zenekarnak.

Duóból nagyzenekar

Szerkesztőségünknek az egyik énekes, Ivan Tabeira adott interjút a kezdetekről.

„Volt régen egy Anselmo Crew nevű banda, amiben Árkosi Szabolcs rappelt, vele a Krokodill nevű duót ketten alkottuk és emlékszem, hogy Nyíregyházán is jártunk ebben a formációban. Nagyon áhítoztunk már arra, hogy olyan zenekarrá váljunk, ahol a közönséggel több lehetőség van az interakcióra. Ugyanis amikor azt látjuk a színpadról, hogy kivétel nélkül mindenki táncol és élvezi, amit csinálunk, akkor ebből az örömből mi is visszakapunk és ezt mi nagyon szeretjük. Így hát igazából Szabi fejéből pattant ki az ötlet, hogy játsszunk cumbiát, mert az tuti siker. Bár én annyira nem hittem ebben, de az első koncertünk akkora sikert aratott, hogy magam is meglepődtem rajta. A közönség pedig egyből reflektált és azt mondták: igen, ez kell Budapestnek! A csapatot Szabi szedte össze és aztán megalakultunk Los Orangutanes néven.”

A csapat létrejötte azért számít unikumnak, mert egész Közép-Európában nincs még egy ilyen zenekar. Nem mellesleg ez egy nagyzenekaros műfaj és elég nehéz is. A tagok több zenekar tagjai is, így a próbákat sem könnyű összehozni, de megoldják, hiszen nagyon szeretik a cumbiát!

„Én személyesen azt tudom elmondani, hogy imádom a cumbiát, mert egyrészt dél-amerikai és a szívemhez nőtt, másrészt a gyermekkoromból rémlik, hogy a nagybátyám is hatalmas cumbiarajongó volt! Imádta! A csapatunk egy másik tagja, Élő Márton pedig cumbiaőrületben él kiskora óta, sokat kutatott a cumbia története után, még Kolumbiában is járt. A tavalyi év kiemelt eseménye a Los Orangutanes telt házas, a Cumbia műfaj eredetét és fejlődését bemutató Müpa koncertje volt, ahol a zenekar big band formációban mutatkozott be a nagyközönségnek olyan vendégekkel, mint Shango Dely (Columbia) és Mario Ochoa (Honduras). Ennek teljes anyaga Marcinak köszönhető. Ő lett a zenekarunk vezetője és menedzsere is.”

Tíz férfi a színpadon!

Tulajdonképpen a perui chicha-tól kezdve a mexikói cumbián keresztül az eredeti cumbiáig mindent játszanak, a dalokat spanyolul éneklik. Eddig körülbelül 20 daluk van, nemrég újakat is tanultak. Az eddigi legismertebb számaik az Arroz Con Coco és az El Orangutan című dalok, amelyek más előadók szerzeményei, de már egy sajátjuk is van Soy travieso (Csintalan vagyok) címmel.

„A cumbia szó eredetét kötik az afrikai gyökerű cumbe szóhoz. Ghána környékén a cumbe egy ritmust jelölt, ez a szó alakulhatott át cumbia-vá. Valójában egy klasszikus, indián furulya (haita) hangja adja az alapját, hozzá adódtak afrikai dobok és ritmusok, illetve a spanyol gitár. Egy régi történet szerint pedig egy tangóharmonikával megrakott hajó – talán egy léket kapott, aminek a következtében – a partra vetődése után, a sérült hangszerekkel az ott élők játszani kezdtek, így azóta ez a hangszer is az alapját képezi a cumbia zenéjének. Tehát valójában több kultúra egyvelegéből jött létre a cumbia, de úgy elterjedt, hogy ma már Dél-Amerika minden országa külön cumbiával rendelkezik. Tánca is van, amely könnyebb a salsától.”

A zenekar tíz férfi tagja is különböző hangszereket szólaltat meg a koncert során: lesz güiro (ami az alapritmusát adja a cumbiának), szaxofon, harsona, gitár, billentyűs és ütős hangszerek, harmonika és trombita.

A cumbia nemcsak ritmusban, de a dalok szövegeiben is egyszerű. Kolumbiában például a gaita fúvós hangszernek népszerű tábora van, így az is megfogalmazódik a zenében, de énekelnek a kenuról (Kolumbiában gyakran használt jármű a folyókon), általános (számukra) hétköznapi dolgokról és aztán persze a szerelem témájáig is eljutnak.

Valószínűleg azért tudott ez a műfaj könnyen elterjedni a világon, mert nem bonyolult, egyszerű a ritmusa és a tánclépései is, illetve például az európai fül számára könnyen követhető.

Tehát aki ezt a koncertet kihagyja, sosem fogja megtudni, milyen az igazi cumbia!

A zenekar tagjai: Ivan Tabeira (vokál), Torres Alex (gitár, vokál), Élő Márton (harsona), Krecsmáry Zsolt (dob), Árkosi Szabolcs (vokál, harmonika, charango), Sajó Dániel (trombita), Pásztor Ákos (szaxofon, fuvola), Frimmel Jakab (billentyűk), Herr Attila (basszus), Szarvas Dávid (ütősök)

Ivan Tabeira pedig csak ennyit üzen a nyíregyházi vidoros közönségnek:

„Le a félelemmel, csak szeretet és tánc!”

A Los Orangutanes zenekar sok szeretettel várja a közönséget koncertjére augusztus 25-én, kedden este 19:30-tól a VIDOR Kertben!

A VIDOR Kert további koncertjei elérhetőek korábbi cikkünkben, ide kattintva.