Új, életmentő műtéti beavatkozást végeztek a Jósa András Oktatókórházban

Új, életmentő műtéti beavatkozást végeztek a Jósa András Oktatókórházban

Az intézményben pénteken két páciensnél is alkalmazták a rotablációs szívkatéteres beavatkozást, amire eddig Nyíregyházán még nem volt példa. Az új speciális szívkatéterezés olyan betegek esetén alkalmazzák, ahol a meszesedés miatt a hagyományos eljárás hatástalan. 

Egy speciális szívkatéteres beavatkozást hajtottak végre a 74 éves Fazekas Sándornén. A tiszadobi Rózsika néni láthatóan jól van. Ez volt a negyedik szívműtétje, korábban is katéterezték, de a szíverek meszesedése miatt visszakerült a kórházba. Most egy új beavatkozással segítettek rajta.

2000 szívkatéterezést végeznek el évente a Jósa András Oktatókórházban de vannak olyan esetek, amelyeknél a hagyományos beavatkozás már nem hatékony.  Nagyfokú meszesedés, elzáródás esetén egy speciális eljárásra, új technikára, egy rotablációs eszközre van szükség. Mostantól ez is elérhető Nyíregyházán. A rotablációs szívkatéteres eljárással a kritikus mértékű szűkületeket is meg tudják nyitni, ugyanis egy miniatűr, nagy teljesítményű fúróval átfúrják az elmeszesedett ereket. Pénteken már két ilyen műtétet is elvégeztek Nyíregyházán.  

Dr. Kőszegi Zsolt, osztályvezető főorvos elmondta:

A levezett dróton keresztül egy fúrót is bejuttatunk a szűkületbe, amelynek apró gyémánt szemcsés bevonata van, így képes a nagyon kemény meszet is lecsiszolni, lefúrni a szűkületből. Ezáltal kezelhetővé teszi a szűkületet, nemcsak az eltávolított anyag miatt, hanem azért is mert olyan vibrációs energiát közvetít a szoros mészgyűrűnek, amelynek megrepedése lehetővé teszi a továbbiakban a szűkület tágítását.

Az ilyen beavatkozásokat igénylő betegeknek eddig Debrecenbe kellett menni, mert csak ott tudták elvégezni ezt az eljárást. Dr. Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója elmondta, az intézmények számára nagy előrelépés, hogy olyan szívkatéteres beavatkozásokat is el tudnak most már Nyíregyházán végezni, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt.

Adorján Gusztáv, a SZSZB Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hozzátette:

Kőszegi tanár úr a debreceni klinikán is oktat, ezt a módszert ott sajátította el, és azt hozta el ide hozzánk. Most ennek a megyei betegek is tudják a jótékony hatását élvezni.

Az új szívkatéteres eljárásokhoz a kórház eszközparkjának fejlesztésre is szükség van. Erről már Szondi Zita beszélt. Az orvosigazgató elmondta, hogy újabb berendezések vásárlásáról döntöttek.

Szondi Zita, a SZSZB Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója kiemelte:

Várhatóan a hemodinamikai laborban, ahol most vagyunk egy új, nagy értékű kombo röntgenkészülék beruházásra kerül sor, reméljük a következő évben, amely még szélesebb palettában lehetőséget teremt majd, a szív- érrendszeri betegek kezelésére.

A szív és érrendszeri megbetegedések Magyarországon még mindig a vezető haláloknak számítanak, ezért is fontos, hogy Nyíregyházán új készülékeket és új eljárásokat honosítanak meg, mert az ilyen megbetegedések esetén a gyors, szakszerű beavatkozások életet menthetnek.