Szívférgesség kutyáknál – A szúnyogok megjelenése négylábú kedvenceinkre is veszélyes!

Szívférgesség kutyáknál – A szúnyogok megjelenése négylábú kedvenceinkre is veszélyes!

Nem csak az embereket viseli meg a mostani, változó időjárás és annak következményei. A jelentős csapadék miatt például a szúnyogok is előmerészkedtek búvóhelyükről, rengeteg kellemetlenséget okozva ezzel, de nem csak az emberek számára. A nyíregyházi Barzó Állatklinika egy szúnyogok által terjesztett, akár halálos végkimenetelű betegségre hívta fel a figyelmet legújabb bejegyzésében.

A csapadékos időjárás kedvez a szúnyogok tömeges megjelenésének. Mivel ezek a vérszívók a szívférgesség okozói, ezért fokozottan érdemes odafigyelnünk kedvenceinkre.

Fertőzött szúnyoggal terjed!

A szívférgesség kizárólag egy fertőzött szúnyog csípése által terjed, tehát a kutyák egymásnak nem tudják átadni. A szívféreg nagyon könnyen terjed és már egyetlen, szívféreglárvákkal fertőzött szúnyog csípése is megfertőzi kutyánkat.

Fertőzött szúnyoggal terjed a szívférgesség. Fotó: internet

A csípéstől számítva körülbelül 7 hónap leforgása alatt válnak a lárvák kifejlett féreggé. Megtelepednek a tüdő ereiben, de előfordulhatnak a jobb szívfélben, majd szaporodni kezdenek. A kifejlett féreg akár 40 centiméteresre is megnőhet, 5–7 évig is elél kedvencünkben, és egy kutyában több száz féreg is tenyészhet egyszerre.

Milyen tünetei és szövődményei vannak?

- Kezdeti fázisban kedvencünk teljesen tünetmentes.

- Azért is veszélyes ez a megbetegedés, mert jellegzetessége, hogy tünetet már csak akkor okoz kedvencünknél, mikor a férgek teljesen ki vannak fejlődve.

- Tünetei nagyon hasonlóak egy szívbeteg állat tüneteihez: fáradékonyság, bágyadtság, kondíció romlása, köhögés, légszomj.

A köhögés is a tünetek közé tartozik. Fotó: internet

- A szívférges kutya szervezetében több szerv is károsodhat. Romlik a tüdő keringése, a szívbillentyűk elégtelenül záródnak, a jobb szívfél kitágul, emellett szívbelhártya-gyulladás, érelmeszesedés, érszűkület, vérrögképződés jelentkezhet. Gyakran károsodik a máj és a vese is. Amennyiben a fertőzés kezeletlen marad, a kutya belehalhat rövid időn belül.

Diagnosztizálás és szűrővizsgálat

A szívférgesség megállapítása rendelőnkben az alábbiak szerint történik:

- Az állat vérét (a vizsgálathoz pár csepp vér elegendő) gyorsteszt segítségével megvizsgáljuk. Amennyiben a teszt negatív, még akkor sem nyugodhatunk meg, ugyanis a teszt csak a nőstény ivarú szívférgek kimutatására képes. Előfordulhat, hogy az állat vérében csak hím ivarú szívférgeket találunk, így

- A vért kenet formájában mikroszkóp alatt is megvizsgáljuk.

Bágyadtság és fáradékonyság is jellemző a szívférges kutyákra. Fotó: Anne Geier

A szívférgesség kezelése hosszadalmas, esetenként nagyobb költségekkel járhat, és sajnos a 100%-os felépülés sem garantált, így jobb, ha megelőzzük azt!

Megelőzés

- Már kutyánk 8 hetes korában megkezdhetjük a védelmet.

- Minden olyan 7 hónaposnál idősebb kutyánál, ahol nem használtak még szívféreg megelőzésére alkalmas készítményt, a védekezés megkezdése előtt szűrővizsgálatot kell végezni. Ugyanis a megelőzésre alkalmas gyógyszerkészítményeket nem szabad a kutyának beadni, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy nincs szívférgessége. Ugyanis vannak erősebb gyógyszerek is forgalomban, amelyek megölhetik a kifejlett férgeket is, ám ezek eltömik az ereket és ezáltal állatunk trombózist kaphat, majd elpusztulhat.

Már 8 hetes kortól megkezdődhet a védelem. Fotó: internet

- Mindig konzultáljunk szakemberrel, mielőtt megkezdjük a megelőzést!

- Léteznek havi tabletták és havi cseppek. Ezek a készítmények a szívféreg lárváit pusztítják, megakadályozva, hogy azokból kifejlett féreg alakulhasson ki.

- Vannak olyan szerek, melyek távol tartják a szívférgességet okozó szúnyogokat, ám ezek nem nyújtanak 100%-os védelmet, így mindenképp érdemes kutyánkat belsőleg is kezelni ellenük.

A védekezésre egész évben érdemes odafigyelnünk a férgek fejlődési ciklusai miatt!

 

Forrás: Barzó Állatgyógyászati Centrum