Szirénapróba – Három napon keresztül ellenőrzik a riasztóeszköz működőképességét

Szirénapróba – Három napon keresztül ellenőrzik a riasztóeszköz működőképességét

Városszerte megkezdődött a polgári védelmi lakossági riasztó- és tájékoztató eszközök, vagyis a szirénák tesztelése. A hangos próba célja, hogy ellenőrizzék az összes riasztóeszköz működőképességét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége arra hívta fel a nyíregyháziak figyelmét, hogy a próbariasztások során a lakosságnak semmilyen teendője sincs.

 

Kedden délelőtt pontosan 9 órakor szólaltak meg a polgári védelmi lakossági riasztó- és tájékoztató eszközök, vagyis a szirénák a szabolcsi megyeszékhelyen. Megijedni viszont senkinek sem kellett, hiszen csak az éves kötelező szirénapróbát végezték a szakemberek, melyről a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság még a múlt héten tájékoztatta a lakosságot. A riasztóeszközöket három napon keresztül, november 24-én, 25-én és 26-án reggel 9 órától üzemelik be. Ennek során 30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahangot 30 másodperc szünet követ, majd újból 30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahang, vagyis a riadó elmúlt jelzés hallható.

 

Deák Lászlóné tű. főhadnagy, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség mb. polgári védelmi felügyelője elmondta: „A mai világban a veszélyes üzemek környezetében, ha mérgező gáz kerülne a levegőbe, akkor ebben az esetben is megszólalhatnak a szirénák. Ilyenkor a lakosságnak azonnal védett helyre kell mennie és ott biztosítson magának megfelelő védelmet. Akik otthon tartózkodnak, nekik be kell zárni az ablakokat, ki kell kapcsolni a légkondicionálót és a páraelszívó berendezéseket, illetve figyeljék a helyi médiát.”

Nyíregyházán évtizedek óta nem volt éles bevetés a szirénákkal, azonban minden évben tesztelni kell azokat, így jó esetben legközelebb a jövő évi próbaüzem alkalmával szólalhatnak meg az eszközök.