Szinyei impressziói - Hamarosan nyílik az év kiállítása

Szinyei impressziói - Hamarosan nyílik az év kiállítása
Szinyei impressziói - Hamarosan nyílik az év kiállítása

Ha a tavalyi Seuso- (22 ezer) és a Munkácsy-kiállítás (34 ezer) látogatóit vesszük számba, akkor már csak ezekre is összesen több mint 55 ezren váltottak jegyet a Jósa András Múzeumban. A „dömping” azonban várhatóan idén is folytatódik, hiszen augusztus 23-án megnyílik – november 24-éig látogatható – az év kiállítása: érkezik a festőóriás, Szinyei Merse Pál 80 alkotása, szigorú biztonsági intézkedések mellett.

A 19. század második felében és a 20. század elején rendkívül izgalmas újítások zajlottak a képzőművészetben. Magyarországon is sorra tűntek fel a tehetséges festőművészek, köztük többek között Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál. Az előbbi 50 alkotásában idén januárig gyönyörködhettünk, az utóbbi 80 festménye, grafikája pedig alig két hét múlva érkezik a szabolcsi megyeszékhelyre.

Óriási előkészületek övezik

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Szinyei 80 alkotása (festmények, grafikák) óriási biztonsági intézkedések mellett érkezik majd meg Nyíregyházára augusztus 17-én, hogy augusztus 23-ától november 24-éig a nagyközönség is megtekinthesse – Kaposvár után, a szabolcsi megyeszékhelyen is.

– A kiállítás előkészülete már másfél évvel ezelőtt megkezdődött. 20 festmény érkezik a Nemzeti Galériából, a többi pedig megyei hatókörű városi múzeumokból, illetve magángyűjteményekből.

Éjjel-nappal őrzik

– A kiállítást komoly biztonsági intézkedések fogják övezni. Egyrészt éjjel-nappal őrzik majd, másrészt pedig folyamatosan figyelni kell a klimatikus viszonyokat: digitálisan ellenőrizzük a kiállítótér páratartalmát is.

Regisztrálni kell

Csakúgy, mint ahogyan azt a Seuso-kincsek és a Munkácsy-kiállítás esetében megszokhatták a látogatók, most is érdemes lesz regisztrálni, többek között azért, hogy ezzel is elkerüljék a sorban állást. Regisztrálni augusztus 12-étõl lehet a www.szinyei.josamuzeum.hu weboldalon keresztül (óránként 50 látogató léphet be a kiállítótérbe).

A kurátor a dédunoka

A kiállítást múzeumpedagógiai foglalkozások is kísérik, de lesz országos múzeumpedagógiai konferencia, családi programok és előadássorozat is négyszer, melynek során Szinyei alkotásairól szakemberek mesélnek majd. Az év kiállításának különlegessége, hogy a kurátora nem más, mint Szinyei Merse Pál dédunokája, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott művészettörténésze.

Folyamatos kiállítások

Szeptemberben nyílik majd a Restaurátorok Mûhelytitkai című kiállítás a Jósa András Múzeumban, de láthatóak lesznek (a Szinyei-kiállítással egy időben) a mindössze 10 éves Bánhegyi András festményei is. Az év végén lesz textilkiállítás, valamint bemutatják az óbudai porcelánokat is, Törékeny érzések címmel.