Színház az egész város: 60 helyszín, több mint 200 izgalmas program

Színház az egész város: 60 helyszín, több mint 200 izgalmas program
Fotó: Szarka Lajos

A VIDOR Fesztivál negyedik napján (is) az utcákon és tereken mutatványosok és improvizatív játékok szórakoztattak, de volt filmvetítés, szabadtéri koncert és persze színházi versenyprogramok is.

A színházi versenyprogramba idén először zenés színpadi játékok is nevezhettek, melyek a Rózsakert Szabadtéri Színpadon mutatkozhatnak be, de egymást érik a társulatok a Móricz Zsigmond Színház épületében és a város főterén is. Érkeztek darabok Kecskemétről, Budapestről és még határon túlról is. Hétfőn este a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című terrorkomédiát a temesvári és a szatmárnémeti színház előadásában láthatta a nagyérdemű. A darab amellett, hogy rengeteg humorral van ötvözve, társadalmi kérdéseket is felvillant, így például a terrorizmust és annak következményeit is.

Burundanga egy valóságos dolog, egy drog. Dél-Amerikában használják. Tulajdonképpen egy tudatmódosító szer. Úgy módosítja a tudatot, hogy aki beveszi, az zombiként válaszol és cselekszik annak megfelelően, ahogy kérik.

- emelte ki Csábi Anna rendező.

Idén is helyet ad a Kossuth tér színházi előadásoknak, mint például a Magyarock Dalszínház Futballáb című musical comedy előadásának, többek között Magyar Attila fellépésével, aki kivétel nélkül szinte az összes VIDOR Fesztiválon jelen van, Nyíregyházát pedig második otthonának tekinti. A darabban egy szerepben 3 karaktert testesít meg. Ő a polgármester, a klubelnök és a vállalkozó is. De mégis mi lehet a közös egy polgármesterben, egy rendőrben, egy henteslányban, egy sztárriporterben, egy csalóban, egy postáslányban és egy fodrászban? Természetesen a foci. A játék, amit Felsőlápmezőn igen komolyan vesznek, így nem csoda, ha az egész település megzavarodik.

A darab fő mondanivalója az összefogás. Összefogással azért sok mindent el lehet érni. Egy kis közösségben pláne, mint a mi kis falunk, ahol van postás, meg kocsmáros, meg mindenféle más ember. És ebből kell összerakni egy futballcsapatot, mert ha kiállunk a hétvégi meccsen, akkor, ha papíron jók leszünk, jók leszünk máshogy is.  Itt mindenki beáll a csapatba, legyen az férfi, vagy nő, vagy gyerek, vagy aggastyán.  Mindenképpen játszanak. Hétvégén meccs van.

- hangsúlyozta Magyar Attila.

A VIDOR színházi versenyprogram díjai - a Zenés VIDOR Nyár bevezetésével kiegészülnek, a legjobb zenés szabadtéri előadást a zsűri Gelsomina-díjjal jutalmazza. Az elismeréseket csakúgy, mint az előző években Kirják Róbert színházigazgató idén is házhoz viszi majd, a díjazott társulatok és művészek az első „otthoni” előadásuk után, „saját közönségük” előtt vehetik majd át az elismerést jelentő üvegszobrot.