Szigorítások – Szigorúbb maszkviselési szabályokat vezettek be több iskolában

Szigorítások – Szigorúbb maszkviselési szabályokat vezettek be több iskolában
Fotó: Illusztráció

Az őszi szünet után több iskolában is szigorúbb óvintézkedéseket vezettek be. A Zrínyiben már kötelező az orrot és szájat is eltakaró maszk használata a tanórákon is. A Móra Ferenc Általános Iskolában is ezek a szigorú szabályok vonatkoznak a diákokra, pedagógusokra és valamennyi dolgozóra. Ha az intézményekben tömegesen megjelenne a vírus, az iskolák már felkészültek a digitális oktatásra.

Az őszi szünetben minden iskolában megtörtént a fertőtlenítés. A magasabb esetszámú intézményekben központilag rendelték el a fertőtlenítést, a legtöbb helyen viszont a saját dolgozóikkal oldották meg az iskolák. Az intézmények a járvánnyal kapcsolatban még a nyár végén megkapták az intézkedési terveket az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amit minden intézménynek a saját arculatára kellett igazítania. Így több iskolában szigorúbb intézkedéseket vezettek be. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban eleinte csak a folyosókon volt kötelező a szájmaszk használata, de a megnövekedett esetszám miatt először a pedagógusoknak, majd később már a diákoknak is kötelezővé tették a maszk viselését a tanórákon.

Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium intézményvezetője elmondta: „A napi adatok úgy alakulnak, hogy a szünet utáni visszatérés esetén, hangsúlyoznám, hogy átmenetileg, egyeztetve bevezettük, hogy a teljes osztályokban az órák ideje alatt is viselni kell a maszkot. Hangsúlyozom, ha bárki rosszul érezné magát, vagy bármilyen légzőszervi megbetegedése van, akkor természetesen felmentést kap, illetve a szóbeli számonkéréseknél ezt viselni nem kell.”

A nyelvi órákon és csoportbontás esetén, ahol a megfelelő távolság tartható, ott a szaktanárok feloldhatják a maszk viselését – tette hozzá az igazgató. A szigorításokra azért is volt szükség, mert az őszi szünetben a tanulók több esetleges kontakttal is találkozhattak, illetve így is védeni próbálják a dolgozókat és a pedagógusokat. A Zrínyi mellett a Móra Ferenc Általános Iskolában is szigorúbb ajánlásokat tettek a pedagógusok és a diákok számára.

Jaczkovits Józsefné, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola intézményvezetője hozzátette: „Az osztályból kilépve, a közösségi terekben kötelező mindenki számára a maszk használata, a tantermekben pedig ajánlott. Erre nyomatékosan figyelünk az őszi szünet után, hiszen egyre több a fertőzöttek száma és még jobban oda kell figyelni, hogy az eddigi, korábban bevezetett szabályokat még jobban betartsuk.”

Az intézményvezetők hozzátették, a fenntartótól folyamatosan kapják a kéz- és felületfertőtlenítő szereket. A járványügyi helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik, és minden héten felülvizsgálják az intézkedéseket. Az esetszámok csökkenése esetén pedig rögtön feloldják azokat. Ha megjelenne a vírus valamelyik intézményben, az eljárásrend már ismert számukra.