Szenior örömtánc – A forradalmian új mozgásforma elérhető a Mozdulj Nyíregyháza! keretében

Szenior örömtánc – A forradalmian új mozgásforma elérhető a Mozdulj Nyíregyháza! keretében
Fotó: Szarka Lajos

Az ötven év felettiek számára is kínál örömteli programokat a Mozdulj Nyíregyháza! mozgásrendje. Korábban már hírt adtunk a Női vízitorna és úszásoktatás lehetőségéről, most pedig a szenior örömtáncot ismerhetik meg jobban Stéhné Ormai Magdolna és Juhász Lászlóné Marika oktatóknak köszönhetően.

A tánc – mint minden testmozgás – egészségesebbé tesz, csökkenti a stresszt és növeli a szerotoninszintet, ezáltal a lelki egészséghez is hozzájárul. Kutatások útján pedig már az is kiderült, hogy a rendszeres tánc az elmét is pallérozza.

A szenior örömtánc Németországból indult hódító útjára és kimondottan az idősebb korosztály számára találták ki ezt a forradalmian új, közösségi mozgásformát. A nyugat-európai országokban már lassan fél évszázada működik, hazánkban öt éve Csirmaz Szilvia honosította.

Mozgás, öröm, agytorna

A Mozdulj Nyíregyháza! programsorozatában tavaly óta lehet e hasznos mozgásformát végezni, amelyet az ötven év felettieknek javasolnak. Stéhné Magdi és Juhászné Marika minden szerdán 11 órától egy egyre nagyobb közösségnek oktatják az örömtáncot, amely őket is életenergiával tölt fel.

A mini koreográfiák alkalmazkodnak az idősödő emberek izom-és ízületrendszeréhez, de ez a kíméletes sporttevékenység és „agytorna” a legújabb kutatások szerint eredményesen késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását is.

Stéhné Ormai Magdolna (piros ruhában) nagyon örül neki, hogy a Mozdulj Nyíregyháza! programjába bekerült ez a hasznos mozgásforma

A lépések odafigyelése által erősödhet a koncentrációképesség és a memória is, úgyhogy ez a mozgásforma valóban testileg és mentálisan is megtornáztatja a résztvevőket. A két agyfélteke együttműködését is elősegíti, fejlesztő és frissítő hatással is számolhatnak a szenior táncosok.

A zenére végzett különböző táncokat, mint például a polka, country, rock and roll vagy keringő természetesen zenére végzik, így a ritmusérzék is fejlődhet.

Itt nincs teljesítménykényszer, csak sikerélmény van!

– teszi hozzá Stéhné Ormai Magdolna oktató.

Szakmailag felkészülten oktatnak

Az oktatók azt is elárulták, hogy két éve vizsgáztak le szenior örömtánc oktatásból. A képzések Budapesten voltak és azóta is rendszeresen járnak a fővárosba továbbképzésekre, hogy mindig megújuljanak. Oktatójuk Csirmaz Szilvia, aki Magyarországon meghonosította a szenior örömtáncot.

Sajátos módszertana van az örömtáncnak, ezért nagyon fontos, hogy az oktatók jól képzettek legyenek.

Örülök és boldog vagyok, hogy elvégeztem ezt a képzést. Sok nehézség volt az biztos, de ezeket félre téve nagyon jól éreztük magunkat.

– emeli ki Stéhné Ormai Magdolna.

Jelenleg lassan kétszázan oktathatják hivatalosan a szenior örömtáncot, köztük a két nyíregyházi hölgy, Magdi és Marika is. Elmondták, hogy heti négy napon oktatnak táncot, a többi napon pedig közösen gyakorolnak.

Ülve is öröm táncolni!

Általában két ülőtánccal kezdünk, hogy a vérkeringést megmozgassuk. Mondhatjuk úgy, hogy ez a bemelegítés. Majd jön a körtánc, aztán páros tánc, majd négyes és hatos tánc. Több változat is van.

– mondja Juhász Lászlóné Marika.

Juhász Lászlóné Marika oktatás közben

Arra is figyelnek, hogy a táncok változatosak legyenek és az emberek élvezzék a táncot. Nem fontos párban jönni, mert itt mindenki táncos párra talál.

A jelenlegi legidősebb résztvevő hölgy már lassan nyolcvan éves, de Marikáék minden óráján részt vesz és lelkesen táncol.

Vélemények az örömtáncról

Az óra után megkérdeztünk egy nyugdíjas párt, ők miért szeretik a szenior örömtáncot.

Minden porcikánkat megmozgat és az agyunkat is. Mindig szerettünk táncolni, a hatvanas évektől rendszeresen jártunk bálokba de mostanra már egyre kevesebb lehetősége van a mi korosztályunknak az ilyen táncos programokra. Minden táncot szeretünk, főleg a keringőt, mert az olyan „összesimulós”.

– nyilatkozta Schmidt Pálné és férje Schmidt Pál, akik két éve rendszeresen járnak az órákra.

Krampeczki Mihályné velük együtt kezdett el járni táncolni, ő is minden órán ott van és örömmel táncol:

Nagyon szeretem az örömtáncot, ilyenkor csak ide koncentrál az ember, minden gondot és bajt el tud felejteni. Amikor elrontok egy lépést, akkor is jókat derülünk! Nagyon jó stresszoldónak is tartom ezeket az órákat. Ráadásul az oktatók nagyon kedvesek és türelmesek mindenkivel.

Fellépésekre is járnak

Az oktatók beszámoltak a legutóbbi megyei fellépéseikről, amelyekre nagyon büszkén gondolnak vissza. Az ország több városában megszervezett tánctáborokra is szívesen emlékeznek vissza.

Örülnék, ha többen megéreznék azt, hogy szükség van a mozgásra!

 – mondja Stéhné Magdi oktató.

A szenior örömtánc programba bármikor lehet csatlakozni, minden szerdán 11 órától van erre lehetőség. Javasolt kényelmes öltözetben érkezni és kényelmes, a lábat jól körülfogó váltócipőt hozni. Helyszín a Váci Mihály Kulturális Központ harmadik emelete.

Mindenkit szeretettel várnak az oktatók, Stéhné Ormai Magdolna és Juhász Lászlóné Marika.

Kapcsolódó galéria

Mozdulj Nyíregyháza - senior örömtánc