Szemben a forgalommal – Az elmúlt időszakban egyre többször fordul elő hasonló baleset

Szemben a forgalommal – Az elmúlt időszakban egyre többször fordul elő hasonló baleset

Egy négygyermekes család szenvedett balesetet még szeptember elején az M3-as autópályán, amelyet a Magyar Közút kamerája is rögzített. Szemben fordult rá a pályára egy terepjáró utánfutójával. Az elmúlt időszakban egyre többször fordul elő hasonló baleset. A rendőrség a szabályok betartására hívja fel a figyelmet.

Ezt a felvételt még szeptember elején rögzítette a Magyar Közút kamerája. Egy terepjáró utánfutóval hajtott fel az M3-as autópályára, ahol nem egyenesen kezdett gyorsítani, hanem visszafordult, a forgalommal szembe. Az ekkor szabályosan érkező személyautó már nem tudott idejében megállni, így belecsapódott a szabálytalan autó hátuljába. A vétlenül közlekedő autóban egy négygyermekes család tagjai könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az elmúlt időszakban egyre több felvétel került fel a netre arról, ahogyan a forgalommal szemben hajtanak autósok a sztrádákon, pedig az autópálya felhajtóinál egyértelmű jelzéseket kapnak a sofőrök.

Az útvonal kényszeríti a sofőröket a helyes irányra

Szikszai Tihamér, az Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság titkára elmondta: „Nyilvánvalóan a közúti jelzőtáblák már jelzik, hogy ha rossz irányban halad valaki, hiszen a felhajtóknál a behajtani tilos tábla mindkét oldalról ki van helyezve, illetve az útburkolati jelek szintén segítik a tájékozódást, hiszen egy záróvonal van felfestve. Mikor mégis valaki felhajt így az autópályára, az már nem szabályos, mert áthajt a záróvonalon. Az útvonal is úgy van kialakítva, hogy szinte kényszerítik az autó vezetőjét a helyes irányra. Ezért is nagyon nehéz rosszul felhajtani egy autópálya-felhajtóra, bár látjuk, ez nem lehetetlen.”

Hívni kell a 112-es segélyhívót

Szikszai Tihamér hozzátette, ha valaki mégis szemben közlekedő autóval találkozik, a legfontosabb feladata, hogy próbálja meg elkerülni az ütközést, és haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívót. Ha valaki rosszul választja meg az irányt és rosszul hajt fel a pályára, akkor a legjobb, ha a leállósávban félreáll és ő is hívja a 112-t, majd rendőri segítséggel fordul meg. Szikszai Tihamér hozzátette, ha valakinek a hozzátartozója ilyen helyzetbe kerül, hívja fel a figyelmét arra, hogy ne üljön többet kormány mögé.