Szárnypróbálgatók 2020 - Országos irodalmi pályázaton nyert díjat a nyíregyházi Papp Tünde

Szárnypróbálgatók 2020 - Országos irodalmi pályázaton nyert díjat a nyíregyházi Papp Tünde
A Mézízű látomás dedikálásán. Fotó: magán

Irodalmi alkotópályázatot hirdetett Szárnypróbálgatók 2020 címmel a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Szépírói Tagozata és a Faludy György Irodalmi Műhely. A pályázatra magyar anyanyelvű pályakezdő és gyakorló költők és írók küldhettek be szerzőnként legfeljebb hat verset vagy három novellát (mesét) témabeli megkötés nélkül. Az ünnepélyes eredményhirdetést Budapesten rendezték meg 2020.január 19-én, ahol a nyíregyházi Papp Tünde Judit munkáját bronz minősítéssel díjazták. A legjobbnak választott írások a XVII. Országos Szárnypróbálgatók Antológiában jelennek meg.

 

Hogyan jött az életébe az írás? Milyen témában ír?

Úgy gondolom, aki vonzódik az irodalomhoz, szinte mindenki elmondhatja magáról, hogy már az iskolai évei során szorosabb kapcsolatba került a versekkel. Velem sem történt ez másként. Az általános iskolában szavaló versenyeken vettem részt. Gimnazista koromban József Attila, Juhász Gyula, Ady Endre műveiből olvasgattam szívesen, Szabó Magda pedig nemes egyszerűséggel a példaképem. Első érett versemet 2016. március 9-én írtam, a lányom 13. születésnapjára, majd egy Máriapócson töltött lelki gyakorlatot követően, augusztusban kezdtem Istenes és szerelmes verseket írni. Egyik Istenes versem egy Nyíregyházáról Máriapócsra tartó gyalogos zarándokút alatt született. Azóta mindig lapul a táskámban jó néhány toll, ha bárhol járok, le tudjam jegyezni a gondolataimat. Egy kedves ismerősöm ajánlására regisztráltam egy internetes portálon, ahol számtalan amatőr költő jelenteti meg műveit. Itt kezdtem el rendszeresen publikálni, majd figyelemmel kísértem az irodalmi pályázatokat, és igyekeztem megragadni minden kínálkozó lehetőséget.

Ezután a sors egyszerűen kézen fogott és vitt. Ha szárnyaira vesz a Jóisten, nem szabad fészkelődni, hagyni kell, hogy repítsen!

Milyen célt szolgál az írás?

Önmagam felé az írás az önkifejezés, és önmegvalósítás eszköze, egyfajta gyógyító tevékenység és a nyugalom szigete a mindennapok rohanásában.  A külvilág felé pedig, - ennek a tehetségnek köszönhetően, amit inkább adománynak neveznék - az írás fő célja: szeretnék maradandó értéket teremteni és ott hagyni néhány gondolatmorzsát a kultúra és a magyar irodalom ünnepi asztalán.

Miből/hogyan inspirálódik?

Az inspirációt leginkább a bennem élő szeretet adja. Ez segít abban, hogy kicsit értőbb figyelemmel tudjak a világ felé fordulni. Ihletet pedig szinte bármi képes adni, ami szeretetből van, a zene, vagy egy kis virág is.

Számos elismerést kapott már, eddigi eredményei/elismerései közül melyikre a legbüszkébb és miért?

Eddigi pályamunkám az eredményeim tükrében például a Dél-Alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány pályázatán a X. POET Antológia (2017), amiben megjelent 4 versem: A hullámvasút, Fohász, Test és Lélek, Csendből a szó. Ez volt az első különleges élményem 2017 augusztusában. A kötet bemutatójára meghívást kaptam Szegedre, ahol fel is olvastak a műveimből.
Aztán a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Szépírói Tagozata és a „FALUDY GYÖRGY Irodalmi Műhely”: SZÁRNYPRÓBÁLGATÓK 2018 Antológia (2018), amelyben megjelent 3 versem: Égő csipkebokor, A Szerelemhez, Hullámvasút.

Az Országos Mécs László Irodalmi Társaság Gyermekjóléti Alapítványt támogató programja keretében kiírt pályázatokon is sikeresen szerepeltem, megjelent az Átölelt az Isten Antológiában (2018) a Hálaének, az Újjá-születés-napomra, a Szent Karácsony éjjelén. A Vers, Novella, Kisregény Antológia (2018) tartalmazza Az út ott kezdődik, ahol véget ér és a Sorsom a sorsod verseket. Valamint az Adventi Varázs Antológiában (2018) is jelent meg verseim Beszélgetések Istennel és Szólj hozzám címmel.

A miskolci Irodalmi Rádió Szerkesztősége pályázatain is kaptam már elismerést, megjelent az Édes gyötrelem című versem a Szerelmemnek Bálint napra Antológiában (2018) és a Zsongó tündöklés Antológiában (2018): A Mindenség Te Vagy.

Verseimet elsősorban a J.T.Papp szerzői oldalon, és a poet.hu internetes portálon publikálom.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a Nyíregyházi Belvárosi Egyházközség Görög Gondolatok c. kiadványában, a Görögkatolikus blog, valamint a szlovákiai Remény katolikus hetilap közösségi oldalán is már több alkalommal jelentek meg verseim, legutóbb pedig múlt év karácsonyán, a Görögkatolikus Szemlélet magazinban kapott méltó helyet egyik versem.

Az elismerések közül a legbüszkébb mégis az önálló szerelemvers kötetemre vagyok.

Ez az álom 2018. szeptember 25-én valósult meg.

Az Irodalmi Rádió Szerkesztősége állandó programjaként hirdeti az önálló kiadványok megjelentetését.

Zsoldos Adrienn és Árpád szerkesztők munkája eredményeképpen megjelent első önálló verseskötetem Mézízű látomás címmel.

A kötet különlegessége, hogy  büszkélkedhetem egyetlen, görögkatolikus szertartás szerint  megszentelt példányával.

 

Papp Tünde Judit: Mézízű látomás című könyve. Fotó: magán.

 

A borítófotót dr. Papp Angéla fotóművész készítette. A könyv hátoldali borítójának grafikája a Németországban élő testvérem, Papp Zoltán tetováló művész munkája.

Az előszóhoz a gondolatait dr. Domján Mihály pszichológus barátom adta.

 

Papp Tünde Judit és dr Bihari Albertné a könyvbemutatón, Nyíregyházán. Fotó: magán.

 

Hálás vagyok Bihariné Jolikának és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesületnek. Ők tették lehetővé számomra, hogy 2018. novemberben egy ünnepélyes kötetbemutatón bemutatkozhassam, ahol dr. Papp Angéla volt a beszélgetőtársam, Demkó Szimonetta vers előadása és Bata Hajnalka ének előadása pedig még ünnepibbé tette az ünnepet. Ezúton köszönöm mindenkinek az önzetlen, baráti együttműködést és lelkesítést.

Legutóbb bronz oklevelet nyert a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Szépírói Tagozata és a „FALUDY GYÖRGY Irodalmi Műhely” által meghirdetett SZÁRNYPRÓBÁLGATÓK 2020 országos irodalmi pályázatán. Milyen érzés volt ezt a díjat átvenni?

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Szépírói Tagozata és a „FALUDY GYÖRGY Irodalmi Műhely” (ALFÖLD Művészeti Egyesület – Raszter Könyvkiadó) folyamatosan ír ki pályázatokat, amelyekben kortárs irodalmárok, (pályakezdők is) szerepet és lehetőséget kapnak. Ezekből a pályázatokból születnek az antológiák, így a Szárnypróbálgatók, a magyar anyanyelvű alkotók országos antológiája is. Ez alkalommal több, mint 800 résztvevő pályázott, határon innen és túl, líra és próza kategóriában. Nekem 3 versem került be: Égő csipkebokor, A Szerelemhez, Hullámvasút.

A kötet megjelenése egyben a Magyar Kultúra Napja ünnepsége volt.

Az oklevél. Fotó: magán

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a műsorral egybekötött kötetbemutatóra Budapesten, az Angyalföldi Gyermek-és Ifjúsági Ház Színháztermében került sor. Köszöntőt mondott dr. Gintli Tibor egyetemi tanár, az Irodalomtörténeti Társaság Elnöke; Bedő Tamás, Csongrád polgármestere; Góg Csenge, a Raszter Könyvkiadó képviselője,  közreműködött Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész, ünnepi beszédet mondott és a díjakat átadta  Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, valamint Góg János Juhász Gyula-díjas költő, az egyesület elnöke.

Már a kötetbe kerülés is óriási megtiszteltetés, de még inkább felemelő érzés, hogy a munkám elismeréseként, több alkotótársammal együtt, bronz minősítést kaptam. Amikor ott ülsz az eredményhirdetésen, a szíved úgy kalapál, akár egy kisgyermeké. Hihetetlen érzés, amikor kimondják a nevedet! Ez alkalommal elkísért a Nyíregyházán élő testvérem, Judit. Együtt sírtunk örömünkben.

Itt érdemes megemlíteni, hogy nagyon sok tehetség él köztünk, a díjazottak közt szép számban voltak nyíregyházi alkotótársak. Szívből gratulálok nekik is!

Milyen más hobbija van, amelyben ki tud teljesedni/lazítani/feltöltődni?

Szabadidőmben sokat sportolok. Korábban rendszeresen úsztam, kerékpározok - akár egyedül, akár szervezett túrákon-, és két éve barátságot kötöttem a futással is.

Kifejezetten szeretem a társaságot, de szeretek egyedül is lenni, magammal. Csendben, mert a csodák csendben születnek.

Szeretem a filmeket. Gyakran járok moziba, színházba, kulturális előadóestekre, koncertekre, és pszichológiai témájú előadásokra. Szeretek kirándulni, csodálni és megörökíteni a természetet. Rengeteget fotózok. Számomra ez mind igazi kikapcsolódás és feltöltődés.

2017-ben Nyíracsádon, az Ikonfestő tábor záró napján a megáldott alkotással. Fotó: magán

Olykor rajzolok, és eddig két alkalommal  vettem részt ikonfestő alkotó táborban Nyíracsádon. Itt fogalmazódott meg bennem a hitvallásom: Ahogy az ikon maga az írott evangélium, úgy a versgyűjteményem az életem egyik csodájának rímekben megfestett képe, tanúságtétel a szeretetről és az egyik legkülönlegesebb Isteni adományról, a szerelemről.

Szeret itt élni? Mi a kedvenc helye Nyíregyházán? Esetleg olyan hely, ahol inspirálódni tud?

Nyíregyházán születtem, éltem már Sopronban és Debrecenben is, de én itt vagyok otthon. Szeretem a városunkat. Sok önzetlen, jó ember él itt, igazi támogató közösség, akiknek hálás vagyok.

Isten nekem ajándékozta mindazokat, akik velem vannak a hajón. (Szentírási idézet alapján) A szeretetet, amit tőlük kaptam és kapok, igyekszem tovább adni másoknak.

A szeretett helyem pedig, ahol inspirálódni is tudok, Sóstó, ahol van egy kedvenc padom. Mindig ott pihenek meg, ha egy kis elmélyülésre vágyom.

Van-e bármilyen üzenete az olvasóinknak/a nyíregyháziaknak?

Az ember életében egy igaz szerelem van, egyetlen igaz lelki társ. Ez az élet egyik nagy csodája. Vegyétek észre a csodákat, és ha rátaláltatok, soha ne engedjétek el!

Bármit is tesztek az életben, azt szerelemmel tegyétek!

Szerelemmel tanuljatok, dolgozzatok, alkossatok, szerelemmel éljetek!

Végül pedig, hogy mindenki, akinél ott felejtettem a mosolyomat, szeretettel gondoljon rám, fogadjátok rövid versemet:
Nálad felejtett mosolyom

A szerelem az életem,
A nélküled perc félelem!
Örömránc az arcomon,
Édes kis gombóc a torkomon,
Nálad felejtett mosolyom
A legszebb játék az életszínpadon!
A szerelem a végzetem
S lesz majd utolsó lélegzetem!

 

Köszönjük szépen az interjút és további sok szép sikert kívánunk ezen az úton!