Karácsony a Szakképzési Centrumban – 3D nyomtatóval is készültek ünnepi díszek
Fotó: Szarka Lajos

Innovatív karácsonyi ünnepséget szerveztek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagiskolája képviselőinek a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben. A diákok szakterületüknek megfelelően járultak hozzá a fenyőfa és a karácsonyi sütemények díszítéséhez.

A szakképzésben tanuló 9. osztályos diákokat segíti az a pályázat, mely a beilleszkedést támogatja, figyel a tehetséggondozásra, mérési és értékelési rendszerek beiktatásával. A GINOP pályázat persze nem csak az oktatásra, hanem a nevelésre is figyel, így szerveztek hagyományteremtő szándékkal karácsonyi ünnepséget az Alkotóműhelyben.

Kuchta Nikolette, a Szakképzési Centrum vállalati kapcsolattartója elmondta:

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum idén első alkalommal rendezi meg innovatív karácsonyát itt a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben. A GINOP 6.2.3. „Nyíregyházi Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése”  projekt keretében 15 bevont osztály tanulói a saját iskolájukban készítették el a karácsonyi díszeket. Fémből, fából, süteményből, és 3D nyomtató segítségével készültek el. A 2 méter magas karácsonyfát pedig a műhely munkatársai tervezték és vágták ki lézervágó segítségével.

Ezt a fenyőfát díszítették fel a Szakképzési Centrum 10 iskolájának diákjai, pontosabban az ő képviselőik. A laikus számára csodaszámba megy a 3D-s nyomtatás, melynek lépéseit az inczédys, informatikus fiatalember sorolta.

Stecz Tibor, a NYSZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának egyik diákja hozzátette:

Interneten van egy olyan weboldal, hogy Tinker Cat. Oda fellépünk, megtervezzük a díszt. Méretezzük, utána ezt letöltjük, a Kraftwerk nevű programba berakjuk, mely felszeleteli és így tudja a gép feldolgozni. Ezután rárakjuk egy pendrive-ra, azt be egy nyomtatóba, felfűtjük a tálcát, és egy idő után ki is nyomtatja.

És már kész is a műanyag hópihe, melyet kéz nem formázott, a technika közreműködésével született, diákok helyezték el a fán, hogy aztán sok esztendőn át csodálják a varázslatos karácsonyfán. A mézeskalács díszítés és karácsonyi szalvéta hajtogatást, vagyis a klasszikus ünnepi programot kiegészítették a zays diákok egészségügyi bemutatóival. Újraélesztést tanítottak, illetve a veszélyes ünnepi háztartási balesetek, égési sérülések kezeléséről beszéltek.

Szarka Diána Ilona, a NYSZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiumának diákja pedig azt mondta:

Leginkább az a jellemző, amikor a sütiket sütjük, és  ha kihúzzuk a tepsüt kesztyű nélkül. Aztán a gyertyagyújtás vagy a csillagszóró is veszélyes. Otthon 15-20 percig hideg folyóvízzel kell hűteni az égett felületet, majd laza, steril kötést kell rá helyezni. 

Persze nem az égési sérülések négy fokozata volt a legfontosabb a Szakképzési Centrum szerda délelőttjén, hanem a meghitt kiskarácsony, a közösségi előünnep, mely a szakképzés minden ágából előhívta a csodát. Jövőúre újabb kilencvedikesek jönnek, hogy együtt készítsék és díszítsék a szakképzés karácsonyfáját.

Kapcsolódó galéria

Egyedi karácsonyfa az NYSZC-ben