Stagnál a lakáspiac – Egy szakértőt kérdeztünk a részletekről

Stagnál a lakáspiac – Egy szakértőt kérdeztünk a részletekről
Fotó: Illusztráció

Megszűnt a kedvezményes 5%-os áfa. Januártól ismét 27 %-os adómértékkel vásárolhatóak az újépítésű ingatlanok. Talán ennek is köszönhető, hogy még most, év elején stagnál az ingatlanpiac, véli az általunk megkérdezett ingatlanértékesítő. Az előrejelzések szerint, az árakban idén sem várható csökkenés.

 

Az ingatlanpiacon már a 2018-as évben is dinamikus volt a növekedés, emelkedett a ház- és lakásépítések, valamint az adás-vételek száma is, de újabb csúcsokat ért el a szféra 2019-ben, országos szinten és megyeszékhelyünkön is. Az elmúlt évben Nyíregyháza, a megyei jogú városok között a kereslet-kínálat terén nagyon jó eredményt ért el, a tranzakciószám közel 10 százalékkal emelkedett, mondta az általunk megkérdezett ingatlanértékesítő. Csisztu Csilla és munkatársai is azt tapasztalják, többnyire rekord gyorsasággal kelnek el az ingatlanok városunkban. Azonban 2019 év végén már érezhető volt a tranzakciószám és a kereslet visszaesés. A legjobban az áfaváltozás befolyásolja a piacot: januártól ismét 27 %-os adómértékkel vásárolhatóak az újépítésű ingatlanok.

Csisztu Csilla, a Duna House ingatlanértékesítője elmondta:

Kevesebb új építésű ingatlan fog épülni, emiatt kisebb lesz a kínálat. A kisebb kínála ugyanolyan kereslet mellett pedig az árakat fogja gerjeszteni. Ezen a területen mindenféleképpen növekedést várunk, körülbelül 7-10 %-ot. Az újépítésű lakások esetében az áremelkedés hatással lesz a használt lakáspiacra is, fogja húzni azokat maga után. Én azt tudom mondani, hogy csökkenés semmiféleképpen nem várható, most inkább stagnálást veszünk észre, viszont azt várjuk, hogy egyre több használt lakás kerül majd ki a piacra, ami a vevők szempontjából szerintem jó lesz, mert nagyobb lesz a kínálat és az alkupozíció is.

Ingatlanpiaci szempontból Nyíregyházán az egyik legkedveltebb városrész Sóstógyógyfürdő. Egyre többen keresnek még ingatlanokat a 4-es Huszárok útja környéki utcákon. Nyíregyháza egyik folyamatosan fejlődő része Örökösföld és Oros között van, a Törzs utca környékén az újépítésű lakópark folyamatosan épül, bővül. Továbbra is kedvelt környéknek számít az Orosi út melletti kis utcák területe, ahol nagyon sok ingatlan épült az elmúlt időszakban. A társasházak esetében továbbra is a téglaépítésű, gázfűtéses, belvárosi, minél fiatalabb lakásokat keresik a vevők. Az ingatlanpiaci szakemberek azt mondják, ha az ilyen ingatlanok ár-érték arányt tekintően jól vannak beárazva, akkor körülbelül egy hónap alatt értékesíthetőek.