Sport- és Gasztronapok a Jósavárosban – Érdekes programok a fiatalok és az idősek számára

Sport- és Gasztronapok a Jósavárosban – Érdekes programok a fiatalok és az idősek számára

Sport- és Gasztronapokat szerveznek most hétvégén, amely a korábbi Jósavárosi Napok újragondolt változata. A Váci Mihály Kulturális Központ és annak tagintézményének, a Jósavárosi Művelődési Ház közös szervezésével valósul meg a kétnapos rendezvény. A program összeállítása és megvalósítása négy jósavárosi civil szervezetnek köszönhető, ezek: A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület, az Együtt a Családért Kulturális Egyesület, a Nyírség Könyvtár Alapítvány és az Egymásért - Családok Egyesülete.

 

Fiatalok és idősek számára is kínál programokat az a két délutánon át tartó programsorozat, amely augusztus 7-én és 8-án délutántól kora estig tart a Jósavárosban két helyszínen is: pénteken a Jósavárosi Művelődési Ház előtti területen (Nyíregyháza, Ungvár sétány 14–22.), szombaton pedig a sétányrészen (Ungvár sétány 1–17. előtt).

Pénteken a mozgásé a főszerep!

A pénteki napról Turóczi Kinga, az Együtt a Családért Kulturális Egyesület koordinátora nyilatkozott szerkesztőségünknek:

„A pénteki nap fő támogatója Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata. Célunk, hogy a gyerekek minél több sportággal megismerkedjenek. A program 15 órától „A régi Jósaváros” című fotókiállítás megnyitójával kezdődik. A folytatásban balettórát tart Bugya Saci oktató, lehetőség lesz pingpongozni, megtekinteni a Naplövő Egyesület íjászati bemutatóját illetve a kíváncsiak MediBall és Spirit harcművészeti bemutatót is láthatnak.”

További programok és kísérőprogramok a plakáton. Az est befejezését a Dongó Együttes szolgáltatja térzenéjével.

Szombaton már gasztroélménnyel is táplálhatjuk magunkat!

A szombati nap főszervezője Nagy Szabina, aki A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke:

„A szombati nap fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A gasztronapot változatos programok kísérik, ilyen például a helyi civil szervezetek fellépései, úgy mint a Jósavárosi suhancok produkciója vagy a Gyertyafény Egyesület táncos bemutatója, de említést érdemel a Nyírség Könyvtár Alapítvány és Ilyés Gábor helytörténész közös műsora is. Ennek keretében szeretett városrészünk megalakulásáról hallhatunk hasznos információkat, melyet korabeli képekkel is színesítenek az előadók. A gyerekek a Vidám Manók együttes interaktív műsorát élvezhetik, majd este mi, felnőttek is élvezhetjük azokat a slágereket, melyekre talán egykor hatalmasat táncoltunk, hiszen a Vox együttes élő zenét szolgáltat.”

Az augusztus 8-i nap különlegessége, hogy 100 adag babgulyás kerül kiosztásra a helyszínen regisztrálók között. Így a gasztronómia világába is beleshetünk, mert a finomság ott helyben készül. Bárki érezheti az ínycsiklandó illatokat, aki arra jár.

„A kísérőprogramok között az egészségünkre is figyelmet fordíthatunk, hiszen szűrőbuszokon tájékozódhatunk egészségünk felől.”

A Generali Biztonságért Alapítvány két szűrőbusszal fog kitelepülni szombaton, ahol 15 perces szűrővizsgálaton vehetnek részt azok, akik előre regisztrálnak Turóczi Kingánál a 06-30/244-5743-as telefonszámon. A kapott időpont fix, így elég abban az időpontban megjelenni, nem fontos végig várni a sort.

A szűrővizsgálat tartalmazza a testösszetétel-elemzést (ödéma-, vázizom-, tömeg-, zsigerizsír- és izomzsír-analízis), valamint az érelmeszesedés-érszűkület vizsgálatot. Erre a programra kizárólag 18 éven felüliek jelentkezhetnek, és a személyes megjelenéskor, a vizsgálat idején maszk használata kötelező az érkezettek számára.

„Másokon is segíthetünk, ha karunkat nyújtjuk és vért adunk, ugyanis a Vöröskereszt szervezésében erre is lehetőség lesz.”

Szombaton 16:00-19:00 között véradásra lesz lehetőség, keressék az erre kijelölt pontot a Jósavárosi Művelődési Házban.

„A nap emlékére akár barátainkkal vagy családtagjainkkal egy vicces fotót is készíthetünk. Kipróbálhatunk ökojátékokat, melyek során ismereteket szerezhetünk a helyes hulladékgyűjtésről, vagy arról, hogyan óvjuk környezetünket. Természetesen egy versért, egy mondókáért, talán egy szép rajzért cserébe Pepi Bohóc lufival jutalmazza a kicsiket. Számtalan fantasztikus programmal várjuk szombat délután a Jósavárosba a kedves érdeklődőket. Minden korosztály kellemes időtöltése garantált.”

Most is, mint minden évben, a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport kezdi a napot, akik a hagyományokhoz híven a Jósavárosi Polgárőr Egyesület felvezetésével tesznek egy kört.