Sokan rakják le az illegális hulladékukat az erdő szélére és a főutak mentén

Sokan rakják le az illegális hulladékukat az erdő szélére és a főutak mentén
Fotó: Illusztráció

260 tonna illegális hulladékot már felszámoltak, és mintegy 60 esetben sikeresen el is jártak az év első felében a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leggyakrabban az utak mentén és az erdők szélén helyezik el a szemetet, az illegális lerakók azonban sokszor lebuknak, hiszen a hulladékok átvizsgálása után több esetben találnak régi iratokat, csekkeket is.

 

Sajnos még mindig nagyon sokan rakják le illegálisan a hulladékot. Többek között a 4-es főútvonal mellett folyamatosan teszik le a lakásfelújításból származó törmelékeket, háztartási hulladékot, műanyagokat, illetve gumiabroncsokat. Ez nemcsak a külterületekre, hanem már a belvárosra is jellemző. Az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása nagy terhet jelent a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai számára.

Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterületi igazgatója elmondta: „Az illegális hulladék is sajnos egy minden évben jelentkező probléma a társaságunk számára. Az idei év első felében 60 esetben jártak el a kollégák ilyen ügyben. Több mint 260 tonna illegális hulladékot gyűjtöttünk össze, ennek a költsége több mint 6 millió forint volt társaságunknak. Illegális hulladék sajnos egyre több helyen jelenik meg városunkban, a legjellemzőbb területek a hulladéklerakók környéki erdős- és útszélek. Mivel legtöbben akkor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a hulladéklerakóban bizonyos mennyiség felett fizetni kell a hulladék lerakásáért. Ezt nem mindenki teszi meg, és ha már összegyűjtötte, haza nem viszi sajnos, hanem ahol tudja, oda borítja le ezeket az illegális hulladékokat.”

A NYÍRVV munkatársai több esetben hiába szállítják el a hulladékot, rövid időn belül újra megtelik egy adott terület. Egy hulladékkommandót is létrehoztak, ami több szervezet összefogásával sikeresen működik a városban. Több alkalommal is történt tettenérés, hiszen az illegálisan otthagyott szemét között találtak olyan papírokat, számlákat, ami alapján be lehetett azonosítani a hulladék gazdáját. A NYÍRVV Nonprofit Kft. közterületi igazgatója felhívja a lakosság figyelmét, hogy már a szelektív szigetek mellé elhelyezett nagyobb tárgyak is illegális hulladéklerakásnak számítanak. Ezért kérik a városlakókat, hogy a megfelelő szelektív gyűjtőbe helyezzék a szemetet, vagy ha nem fér bele, akkor szállítsák a Hulladékudvarokba.