Sokan nem ismerik a saját vércsoportjukat - Az AB-s a legritkább vércsoport

Sokan nem ismerik a saját vércsoportjukat - Az AB-s a legritkább vércsoport
Három munkanapon belül ér célba.

Egyre gyakrabban tűnnek fel közösségi oldalakon olyan felhívások, amelyek irányított véradásra szólítják fel a segíteni szándékozókat. Ilyenkor azonban kérdések tucatjai merülnek fel: honnan tudhatom meg, hogy mi egyáltalán a vércsoportom? Mennyi idő alatt juthat el a vérem a beteghez? Lehetek akkor is donor, ha teljesen eltérő a vércsoportom? Szinte mindenkit érint, mégis sokszor csak akkor szembesülünk vele, amikor már „baj” van. Olyankor pedig minden perc számít.

 

Tavaly Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 350 betegen segítettek az irányított véradások. Bár egyre elterjedtebb, sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy valójában mi a menete. Rögtönzött közvélemény-kutatásunkból kiderült, az emberek jelentős hányada azt sem tudja, hogy mi egyáltalán a vércsoportja. Előfordul ugyanis, hogy azt „elfelejtik” beírni születéskor az egészségügyi kiskönyvbe.

Az AB-s a legritkább vércsoport

– Ha a vércsoportunk nem szerepel az egészségügyi kiskönyvünkben, akkor megtudhatjuk például véradáskor, ugyanis ott vércsoport-meghatározás is történik – tájékoztatta szerkesztőségünket Kántor Kata, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs vezetője.

Az AB0 vércsoportrendszer alapján négyféle lehet egy ember vére: A, B, AB, 0. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport jelenleg az A-s, míg a legritkább az AB-s. Ez nem mindenhol van így. Például Amerikában a 0-s a leggyakoribb vércsoport.

Ki kinek adhat vért?

A vércsoport adhat A-nak és AB-nek. B vércsoport adhat B-nek és AB-nek. AB-s vércsoport mindenkitől kaphat, de csak AB-snek adhat. 0-s vércsoport mindenkinek adhat, de csak 0-stól kaphat.

Ismeretlen beteg kapja meg

– Az irányított véradás a véradás azon formája, amikor célzottan, konkrét beteg részére történik az adományozás. Az OVSZ ebben az esetben – a szakmai szabályok figyelembevételével – kötelezően ahhoz a beteghez juttatja el a vérkészítményt, akit a véradó megjelöl – folytatta. – Amennyiben nem egyezik a vércsoportjuk, akkor az adományt a hagyományos véradás rendszerének megfelelően egy vérkészítményre szoruló, ismeretlen beteg kapja meg. Véradásra jelentkezéskor, a donornak igazolványainak átadásakor kell jeleznie, hogy irányított véradás formájában szeretne vért adni, majd ki kell tölteni egy Rendelkező Nyilatkozatot, amely az irányított véradás előfeltétele. A kitöltéshez a donor saját adatain túl szükség van a beteg adataira (neve, születési ideje, TAJ száma, vércsoportja), valamint a beteget ellátó egészségügyi intézmény adataira (város, intézmény és osztály neve).

Három munkanapon belül ér célba

– Általánosságban elmondható, hogy a véradást követő 3 munkanapon belül a transzfúzióra alkalmasnak minősített vérkészítmény a beteget ellátó kórház rendelkezésére áll. Irányított véradásra az ország bármelyik vérgyűjtési eseményén lehetőség van. A levett vért még a véradás napján beszállítjuk a területileg illetékes regionális feldolgozó centrumunkba, ahol 24 órán belül megtörténik a feldolgozás. A vérkészítmény biztonságát szavatoló kötelező laboratóriumi vizsgálatokat is elvégezzük 36 órán belül. A transzfúzióra alkalmasnak minősített vérkészítményt az OVSZ Központi Diszpécserszolgálata 24 órán belül eljuttatja a beteget kezelő kórházat ellátó területi vérellátónkba, ahonnan már közvetlenül a betegnek adjuk ki azt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2018-ban 17 551 egység vért gyűjtöttek. Ez a mennyiség egyelőre fedezi a megye kórházaiban fekvő betegek ellátását, azonban hogy ez így is maradjon, folyamatosan várják a donorokat.

 

Nyíregyházi Területi Vérellátó

Cím: 4400 Nyíregyháza, Szent István utca 68.

Telefon: +36-42/461-169, fax: +36-42/461-169

Véradási időpont: hétfő–péntek: 8.00–15.00, kedd: 8.00–18.00