Segítség a látássérülteknek – Új eszközök próbája a Vakok és Gyengénlátók Egyesületnél

Segítség a látássérülteknek – Új eszközök próbája a Vakok és Gyengénlátók Egyesületnél

Egymillió forint értékben vásárolt eszközöket a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete. A tárgyak a látássérültek tanulását, munkavállalását, művelődését és a mindennapjait segítik. Az eszközöket bérelni lehet.

A legújabb segítő eszközt mutatja be Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke, ami nagy segítséget jelenthet, akár egy látássérült diák számára is. A beszélő segédeszközök, digitális nagyítók nagyban megkönnyítheti a nem látók mindennapjait. A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 2004-ben alakult, és az egyik fontos feladatuknak tartják, hogy a társadalom elfogadja a látássérült embereket. Ma már több mint 500 tagjuk van.

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke elmondta: „Ezeket az eszközöket idén januárban szereztük be, két forrásból, és közel egymillió forintba került a 6 darab eszköz. Braille-kijelzőt, egy digitális nagyítót, kettő darab asztali órát, egy könyvolvasót és egy címfelismerőt vásároltunk.”

Az eszközök egy részét önerőből, a másik részét pedig a Nyíregyházi Egyetemen szervezett vásár bevételéből finanszírozták. Az értékük egymillió forint. A látássérültek ezeket a technikai berendezéseket az egyesülettől bérelhetik.