Sebességkorlátozások a nyitott kerékpársávok miatt – Utánajártunk az érvényes szabályoknak

Sebességkorlátozások a nyitott kerékpársávok miatt – Utánajártunk az érvényes szabályoknak
A nyomvonalak felfestésével most már egyértelművé válik, ki hol közlekedhet.

Mint ahogyan azt a városlakók is megtapasztalhatták, az utóbbi hónapokban az úttestekre úgynevezett kerékpáros nyomokat és nyitott kerékpársávokat is festettek fel a szakemberek a város területén, amellett, hogy most újabb jelentős kerékpárút épül Borbányán. Mindezeket a biztonság megőrzése érdekében, hiszen ezek által várhatóan elkerülhetők lesznek az olyan balesetek, amelyek gyalogos kerékpáros vagy autós kerékpáros ütközése miatt következnek be. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 22-ei számában.)

A nyomvonalak felfestésével most már egyértelművé válik, ki hol közlekedhet – remélik a szakemberek. Sokan azonban nem számolnak azzal, hogy például a nyitott kerékpársávok autósokat érintő sebességkorlátozásokat is vonnak maguk után. Utánajártunk, hogy melyikre milyen szabályok vonatkoznak.

Kerékpáros nyomok ősztől

– Az úttesten burkolati jellel kijelölt  kerékpáros nyom (sárga színű kerékpár, nyíllal) jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet – magyarázta Gál István, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának út- és közműberuházója. Ebből adódóan az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével. Ilyen kerékpáros nyom van Nyíregyházán a Színház, a Malom, a Toldi, az Árpád, a Kiss Ernő és többek között a Jósa András utcán is.

Nyitott kerékpársáv a Fészek utcán

A nyitott kerékpársávot – amely a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv – az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt mutató burkolati jel is jelzi.

A nyitott kerékpársávot – ha az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladása ezt szükségessé teszi – más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról kell végrehajtani. A kerékpáros balra bekanyarodásra történő felkészülés céljából, vagy ha a nyitott kerékpársáv megszűnik, a nyitott kerékpársávot elhagyhatja (például a Búza és Keleti Márton utcán is már több éve kialakították). Legutóbb a Fészek utcán alakítottak ki ilyet. Fontos tudni azonban, hogy itt ezzel együtt 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be.

Kerékpárosbarát fejlesztések

– A város tervei között szerepel a Blaha Lujza sétány és Kemecsei út csatlakozásában található egyesített gyalog- és kerékpárút folytatása is a Fürdő utcáig, valamint a Fürdő utca teljes hosszában irányhelyes nyitott kerékpársáv és Sóstógyógyfürdőn a Berenát utcától északi irányban található utcák (például Napfény, Harmat, Csiha Kálmán, Venyige utca stb.) forgalomcsillapítással kialakítandó kerékpárosbarát fejlesztése – hangsúlyozta Gál István.