Rotary diákcsereprogram – November 30-ig lehet jelentkezni az életreszóló élményre!

Rotary diákcsereprogram – November 30-ig lehet jelentkezni az életreszóló élményre!

Mexikó, Kanada, Japán vagy Chile, és a felsorolásnak még nincs vége, de ezekbe az országokba biztosan eljuthatnak azok a fiatalok, akik 15–17 évesek és valamelyik nyíregyházi középiskola/gimnázium tanulói. Nekik van ugyanis lehetőségük arra, hogy részt vegyenek a Rotary Nemzetközi DiákcsereProgramjában, és életreszóló élményekkel, hasznos tudással és értékes tapasztalattal gazdagabban térjenek haza.

 

Egy hosszabb vagy egy rövidebb programra is lehet jelentkezni – attól függően, hogy ki mennyire érzi magát bátornak ahhoz, hogy távol a hazájától és a szeretteitől, idegen környezetben próbálja ki magát. Nemcsak tudásban, hanem nemzetközi kapcsolati tőkében és rengeteg kalandban lehet része annak, aki elég bevállalós. A nyíregyházi Rotary Club elnöke, Kovács Krisztián vázolta fel, hogyan lehet pályázni és milyen tapasztalatokkal tértek vissza eddig a nyíregyházi fiatalok ezekről a csereprogramokról.

Milyen céllal hozták létre a diákcsereprogramot, és a nyíregyházi fiatalok számára hány éve tették elérhetővé ezt a lehetőséget?

A Rotary Nemzetközi Diákcsere Program célja, hogy a világ különböző országaiból érkező fiatalok megismerjék egymást, más országok, földrészek életét, nyelvét és kultúráját.

A kiválasztott és gondosan felkészített 15–17 éves, középiskolai tanulmányaikat még be nem fejezett fiatalok utazhatnak a Rotary Nemzetközi Diákcserében résztvevő országokba egy tanévre (Long Term Exchange Program – LTP), illetve kisebb számban 1-2-3 hónapra (Short Term Exchange Program – STEP).

Évente összesen kb. 60 tinédzser vehet részt ezen országunkból, akiket a magyarországi klubok delegálnak. Nyíregyházáról 2005 óta élhetnek ezzel a lehetőséggel a fiatalok, évente maximum 2 - 3 középiskolást tud indítani a programon a nyíregyházi Rotary Club.

Hogyan lehet jelentkezni, milyen feltételekkel?

Azok számára tud a kint eltöltött idő élménnyé válni, akik motiváltak, céljaik vannak, rugalmasak, tudnak alkalmazkodni és nagyon érdeklődőek. A kitűnő tanulmányi eredmény nem elvárás, négyes átlag már elég lehet, az angol nyelvtudás viszont elengedhetetlen mind a jelentkezés, mind a fogadó országban eltöltött idő alatt. További előny, ha a jelentkező az iskolai életben aktív, és a tanárai is ezt bizonyítani tudják – hiszen velük is felvesszük a kapcsolatot.

Fontos még tudni azt is, hogy aki egyszer kiutazik, az legközelebb fogadó család lesz itthon, egy külföldről érkező, más nemzetiségű tinédzser számára, ezért csak teljes családok jelentkezését tudjuk fogadni.

Jó kis önismereti tréning is lehet ez egy diáknak, milyen javaslataik vannak azok számára, akik esetleg nem elég bátrak egy ilyen hosszú, 1 éves kiutazáshoz?

Ezért jó, hogy van egy rövidebb lehetőség is. Ez esetben a magyarországi nyári szünetben, 2 - 3 hónapra lehet kiutazni a célországba, és aki ott ez alatt az idő alatt jól tudja érezni magát, eldöntheti, hogy egy hosszú programot is bevállal-e. Volt már példa ilyenre.

(A rövidebb és a hosszabb kiutazások fogadó országainak listája is megtalálható a honlapon, ide kattintva.

Milyen tapasztalatokkal tértek eddig vissza a nyíregyházi diákok és mely desztinációk vonzották őket a leginkább?

Érdekes módon évek óta valamiért a közel-keleti és Dél – Amerikai térség, országai iránt vonzódnak a nyírségi nebulók: Mexico, Taiwan, Japán kiemelt ezek közül. Van olyan család, ahol mind a három gyermek megjárta Dél – Amerikát. Pták Bence idén nyáron tért haza Taiwanról egy évet töltöttek kint és fantasztikus élményekkel tért haza. Nemcsak az angoltudása javult nagymértékben, de a kínai nyelvet is erős középszinten sikerült elsajátítania. Dániába jelentkezett egyetemre és a felvételit simán teljesítette a megerősödött angol nyelvtudása miatt.

Nem beszélve azokról a nemzetközi kapcsolatokról, amelyek szinte az egész világot átszövik már. Az újonnan szerzett barátságok időtállóak, folyamatosan tartják egymással a kontaktot és szinte minden évben egyszer személyesen is találkoznak egy-egy (közösen megbeszélt) országban.

Fantasztikus lehetőségek nyílnak meg így a gyerekeknek, amihez másképpen nem tudnának hozzájutni. Egy ilyen év után általában erősödik az önbizalmuk és mentálisan is olyan önállóak, erősek lesznek, tele célokkal és magabiztossággal, amire nagyon nagy szüksége lenne egyébként minden fiatalnak.

Milyen tanácsai vannak a jelentkezők számára?

Az első és legfontosabb, hogy jó alaposan nézzenek utána, mennyi mindennel gazdagodhatnak, ha a Rotary diákcsereprogramját választják. Nézzenek több desztinációt is, ahová szívesen mennének, mert sokszor ugyanarra a helyre többen jelentkeznek és nem biztos, hogy az elsőként megjelölt célországba el tudnak utazni. Ha nem biztosak abban, hogy kibírnának egy egész évet, akkor első körben válasszák a rövidebb opciót, hiszen még utána akár a hosszabb kiutazásra is elmehetnek, ha az életkorban még benne vannak.

Aki kedvet kapott a nagy kalandhoz, további információkat megtudhat a http://ryep.hu/ oldalon, illetve e-mailben a rotaryclub.nyiregyhaza@gmail.com címen, ahová a jelentkezéseket is várják november 30-ig.