Ratkó József: Egy kenyéren – Könyvajánló a Helyismereti gyűjtemény kincseiből!

Ratkó József: Egy kenyéren – Könyvajánló a Helyismereti gyűjtemény kincseiből!
Ratkó József: Egy kenyéren – Könyvajánló a Helyismereti gyűjtemény kincseiből!

Az olvasás szerelmeseinek szeretnénk kedvezni könyvajánló cikksorozatunkkal. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében fellelhető értékek bemutatásán túl szeretnénk emlékezni a magyar irodalmi élet nyírségi kötődésű alakjaira is.

Szerencsére a könyvtár szép számmal őriz kincseket, sorozatunkban igazi magyar könyvritkaságokat mutatunk be.

Az 1970-es évek második felétől Nagy László, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc és Balczó András társaként erőteljes szellemi harcot folytatott a Béres Cseppek elismertetéséért Ratkó József, akinek az Egy kenyéren című verseskötetéhez készült ajánlóját olvashatják.

Ratkó József: Egy kenyéren (verseskötet)

Ratkó József 1936. augusztus 9-én született Budapesten (Pestszenterzsébeten). Ratkó Lajos vándorszínész, később szögezőlakatos és Dobrovszki Margit harmadik gyermekeként jött a világra. Pesterzsébeten, majd Budaörsön is laktak. Az ország keleti régiójának több pontján élt költő már tinédzserként is érdeklődött az irodalom iránt: 1952-ben megvásárolta József Attila verseinek kötetét a nyíregyházi ócska­piacon.
1956 szeptembere és 1959 februárja között először magyar-történelem, 1957-től magyar-olasz szakpáron a Szegedi Egyetemen végzett tanulmányokat, 1962-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatja tovább magyar szakos tanulmányait, abszolutóriumot szerez. A nyíregyházi Kelet-Magyarország nevű napilapnál is dolgozott 1963-64-ben.

Versei és verseskötetei közül a Margócsy József hagyatékából származó Ratkó József: Egy kenyéren című kötete is megtalálható a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, amely kizárólag helyben olvasható. Ez a harmadik verseskötete, 1970-ben jelent meg.

A szegedi Tiszatáj című irodalmi folyóirat egyik 1970-ben megjelent lapjában, a kötetről megjelent recenzióból a következőket lehet megtudni:

Ez a kötet megmutatta növéstervét: végiggondolta mindazt, amit a közösségért felelősséget érzett társai korábban kimondtak, és a létezés tragédiáját éppoly jól ismeri, mint magányos vívódásaikban önmagukra maradt halálverítékes kétségbeesők. Nem kivonta magát e drámákból (nem egy szava, jelzője legmélyükig bevilágít), de egy egyetemes rendező erőnek alárendelte azokat: a népért felelős, az emberséges létezésért küzdő, közösségben élő-gondolkozó ember gyakorlati megvalósításának.

Az Egy ágyon egy kenyéren című versét saját előadásában itt meghallgathatják.

Ratkó József költő 1989. szeptember 13-án meghal. Búcsúztatására szeptember 22-én kerül sor Nagykállóban. Kisfia mellett nyugszik a nagykállói temetőben.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Igazgató helyettese, dr. Babosi László minden Ratkó művet olvasott, tavaly jelent meg a könyve:Költő a diktatúrában - Ratkó József pályaképe.