Rangos elismerés – Dr. Rémiás Tibor a múzeumi szakma legnagyobb díját vehette át

Rangos elismerés – Dr. Rémiás Tibor a múzeumi szakma legnagyobb díját vehette át
Fotó: Szarka Lajos

Ebben az évben a múzeumi szakma legnagyobb díját, a Wellmann Imre-díjat vehette át dr. Rémiás Tibor a Jósa András Múzeum igazgatója. Az elismerést a Magyar Múzeumi Történész Társulat idei konferenciáján, Sátoraljaújhelyen adták át.

Dr. Rémiás Tibor Kelet-Magyarország egyik legrégebbi közművelődési intézményének, a Jósa András Múzeumnak az igazgatója. Munkáját ismerték el a Magyar Múzeumi Történész Társulat idei szakmai konferenciáján. Az egyik legnagyobb múzeumi szakmai díjat, a Wellmann Imre-díjat kapta. Ez egy életműdíj, amit minden évben olyan személyeknek ítélnek oda, akik a történeti muzeológia terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, tevékenységüket hosszabb időn keresztül magas színvonalon végzik, kiállításokat szerveznek, illetve tudományos publikációkat készítenek. Ezt a díjat kevesen kapják meg 60 éves kor alatt. A múzeum igazgatója elmondta, hogy munkájának legjelentősebb elismerése, hogy megkaphatta a díjat.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta: „Én három és fél éve vagyok már itt, mint múzeumigazgató. Ezt a díjat nem mint múzeumigazgató kaptam, hanem mint történész-muzeológusi, tudományos tevékenységeimért. Amióta múzeumi igazgató vagyok, sajnos kevés idő jut a tudományos munkákra. Előtte én számtalan kiállítás szervezője voltam, és 12 kötetet készítettem el. Ezekben vannak önálló és szerkesztett kötetek is. Több mint 200 publikációt is készítettem elsősorban a 18. századi társadalmi történelmi kutatásokra, nemzetiségiekre való kutatásokra vonatkozik, illetve elkezdtem az I. világháború történetével is foglalkozni. Elsősorban ezeknek az eredményeknek az értékelését tükrözi ez a díj.”

Dr. Rémiás Tibor hozzátette, nagyon büszke, hogy az igazgatósága alatt lett a Jósa András Múzeum az Év Múzeuma. Ezt a címet többek között a kollégáinak is köszönheti, illetve a kiváló csapatmunkának és összetartozásnak, ami jellemző a múzeumban dolgozókra.