Prevenciós lúdtalp-és gerinctorna gyerekeknek a Mozdulj Nyíregyháza! mozgásrendjében

Prevenciós lúdtalp-és gerinctorna gyerekeknek a Mozdulj Nyíregyháza! mozgásrendjében
Fotó: Trifonov Éva

A Mozdulj Nyíregyháza! mozgásrendjében szinte minden korosztály megtalálhatja a számára kedves mozgásformát: szenior tánc, latin tánc, futás, mediball, női vízitorna, jóga, jégkori stb., s mind arra szolgálnak, hogy a nyíregyházi emberek kedvet kapjanak a mozgáshoz és így tegyenek az egészségükért. 

Szerencsére a gyerkőcök igényeire idén is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, hiszen nem csak Gyerektáncra és Zenés gyermektornára, hanem Prevenciós lúdtalp-és gerinctornára is járhatnak az óvodások és a kisiskolások.

Játékosan a megelőzés érdekében

Ahogy azt a torna megnevezése is magába foglalja, a Prevenciós lúdtalp-és gerinctorna a megelőzésre szolgál. Tehát ezeken az órákon olyan mozgásokat végeznek a gyerekek, amelyek a test egész tartó- és mozgatórendszerét erősítik, mobilizálják.

Mindezt játékos formában teszik meg, az oktató Balázsné Baraksó Éva minden órára igyekszik újdonságokkal készülni, hogy a foglalkozások minél izgalmasabbak, változatosabbak legyenek.

Kúszás, mászás és a zsebkendő…

Szerkesztőségünknek a tanárnő elmondta, hogy egyik héten a lúdtalp kialakulásának megelőzésére összpontosítanak, másik héten pedig a gerincet érintő feladatokat végzik. Ez a heti váltás is egy kis változatosságot hoz az órákon.

A lúdtalpmegelőző foglalkozásokon a gyerekek zokniban végzik a gyakorlatokat, de néhány feladatnál azt is leveszik: így tudnak akár gyöngyöt, szalagot, makkot vagy papírzsebkendőt felvenni a lábujjaikkal.

A gerinctorna esetében kifejezetten a háti izomzat erősítése, mobilizálása zajlik, ezért például sokat kúsznak és másznak a gyerekek, de eszközöket is gyakran használnak feladatok végrehajtásánál, mint például a zsámolyt vagy a padokat.

Népszerű ez a torna is!

A gyógytestnevelő végzettséggel is rendelkező oktató elmondta, hogy erre a tornára is legalább annyian járnak, mint az általa tartott hétfői Zenés gyermektornára. Úgy látszik, hogy nem csak a szülők tartják fontosnak ezt a fajta tornát, de a gyermekeknek is tetszik ez a mozgásforma, hiszen az eddigi csúcslétszám 38 fő volt!

Szokás szerint játékkal kezdenek és azzal is fejezik be az órákat, a 60 perces torna többi részében pedig játékos formában fejlesztik, erősítik azokat az izomcsoportokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ne alakuljon ki a gyerekeknél lúdtalp vagy gerincferdülés.

Eszter is sok-sok élménnyel gazdagodik az órákon

Szerkesztőségünknek nyilatkozott egy kedves Édesanya is, aki három éve rendszeresen hordja hat éves kislányát Éva tanárnő mind a két foglalkozására.

Éva néni megszerettette vele a mozgást!

- hangzik a mondat a lelkes anyukától, Nagy Katalin Eleonórától.

Elmondta, hogy bár kislánya mindig is nyitott volt mindenféle mozgásformára, most már úgy megszerette a tornázást, hogy egészen biztosan a későbbiekben is lesz igénye a rendszeres sportolásra.

A kislány nagyon élvezi az órákat, minden alkalom végére kellemesen elfárad, és hatalmas mosollyal az arcán, pecsétgyűjtő füzetét büszkén mutatva jön ki a teremből. Annyira fontosak lettek számára Éva néni tornái, hogy a család igyekszik programjait úgy alakítani, hogy hétfőn és szerdán el tudják vinni kislányukat a tornákra.

Aki szeretné, hogy kisebb-nagyobb csemetéje ilyen pozitív légkörben tornázzon és fejlődjön, az minden szerdán 17:30-tól látogasson el a Kodály Zoltán Általános Iskola (Nyíregyháza, Vay Ádám krt. 18.) tornatermébe és keresse Balázsné Baraksó Éva tanárnőt.

A gyermekek számára ajánlott tornaruhát és váltócipőt vinni!

Kapcsolódó galéria

Mozdulj Nyíregyháza! - Lúdtalptorna gyerekeknek