Poloskainvázió, alig bírni a bűzös kis ízeltlábúakkal - Ázsiából érkeztek

Poloskainvázió, alig bírni a bűzös kis ízeltlábúakkal - Ázsiából érkeztek
Poloskainvázió, alig bírni a bűzös kis ízeltlábúakkal - Ázsiából érkeztek

Már tavaly is az őrületbe kergettek minket a büdös, zizegve repülő, lapos betolakodók, azonban úgy tűnik, idén is kellemetlen ősz elé nézünk. Menetrendszerűen érkeznek tucatjával, akár százszámra a lakásokba a telelni vágyó poloskák.

Az utóbbi években egyre gyakoribbak a poloskainváziókról szóló hírek, tucatjával futnak be hozzánk is az olyan olvasói észrevételek, amelyekben a városlakók a házakat ostromló büdös poloskákra panaszkodnak: ott vannak a falakon, a kertekben, a veteményesekben. A jelenségre egyszerű a magyarázat: eddig is sok poloskafaj élt hazánkban, de az utóbbi években néhány invazív poloskafaj, különösen a márványpoloska és a zöld vándorpoloska, ellepte Magyarországot

– tudtuk meg dr. Hörcsik Zsolttól, a Nyíregyházi Egyetem docensétől.

Ázsiából érkeztek

 

A márványpoloska ázsiai eredetű, valószínűleg gyümölcs-, illetve zöldségszállítmányokkal érkezett Ázsiából Európába, ahol remekül megtalálta az életfeltételeit. A zöld vándorpoloska pedig etiópiai eredetű faj és hazánkat a Balkán felől lepte el

– magyarázta dr. Hörcsik Zsolt, aki kiemelte,

mind a két faj polifág, ami azt jelenti, hogy sok növény szolgál nekik táplálékul, így remekül megtalálják az életfeltételeiket. Ráadásul nagyon jól érzik magukat nálunk, ugyanis megfelelő számukra a klíma, és nincsenek természetes ellenségeik, a hideg elől pedig a lakásokba próbálnak behúzódni az őszi hónapokban.

Nehéz védekezni ellenük

Ezeknek a poloskáknak a Kárpát-medencében egyelőre nincs hatékony természetes ellenségük, nem létezik kifejezetten ellenük kifejlesztett, szelektív rovarölő szer, és tökéletes védelmet sokszor a szúnyogháló sem ad, hiszen testük lapos, így a legkisebb résen is átjutnak.

A kertekben ugyan lehet ellenük védekezni kémiai módszerekkel, de tudni kell, hogy az nem szelektív, vagyis a vegyszer olyan ízeltlábúakat is megöl, amit egyébként indokolatlan lenne.

Elérték a csúcsot

Bár léteznek inváziós gócpontok, például Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, ahová a gyümölcs- és zöldségszállítmányok megérkeznek, de gyakorlatilag úton-útfélen találkozhatunk velük.

Igaz, Nyíregyházán is sok a poloska, de az ország számos pontján nagyobb mennyiségben vannak jelen. A poloskák jelenléte ősszel a legszembetűnőbb, hiszen ilyenkor lassan elkezdik keresni telelőhelyeiket, de számítani kell arra, hogy megjelenésük ciklikus, vagyis évről évre felbukkannak majd. Elsősorban abban reménykedhetünk, hogy kialakulnak majd a természetes ragadozópopulációik és ezek kordában tartják őket.