Pályázati hangversenyt tartottak kedden a Művészeti Szakgimnázium népzenész növendékei

Pályázati hangversenyt tartottak kedden a Művészeti Szakgimnázium népzenész növendékei

A megye egyetlen Művészeti Szakgimnáziumában idén is pályázati hangverseny keretében mutatták be tehetségüket az intézmény Zeneművészeti Tagozatának növendékei. Már évek óta hagyomány, hogy a diákok megmutatják, mit tanultak mestereiktől, tanáraiktól. A népzenei pályázati hangversenyen több népdalt is énekeltek, de volt olyan diák, aki citerázott és természetesen vonós hangszereken is játszottak a fiatalok.

Révész Eszter Sára, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákja elmondta:

Ez a pályázati hangverseny egy nagyon fontos momentum az iskolánk életében, minden tagozaton megrendezésre kerül. Külön a klasszikus és népzenész tagozatokon is, valamint a táncosoknál is több kategóriában. A legnagyobb díj az Universitas Gyűrű, ami nálunk az iskolában elég nagy rangnak számít, főleg a diákok körében. Én egy Kalotaszegi népdalcsokorral készültem. Nagyon közel áll hozzám ez a tájegység, ezért választottam ezt, ebben tudtam a legjobban kiteljesedni.

A színvonalas előadások után az Universitas gyűrűt idén is Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének vezetője adta át annak, akit erre a legméltóbbnak talált.

Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének vezetője elmondta:

Annak a versenyzőnek adom át a gyűrűt, aki számomra a legmeggyőzőbb volt, a leginkább magát adta, a leginkább hitelesebben tudott megszólalni vagy játszani a hangszerén.

A pályázati hangversenyen részt vett városunk alpolgármestere is.

Dr. Ulrich Attila elmondta:

A Művészeti Szakgimnáziumba nagyon sok olyan fiatal jár, aki tehetséges valamiben, akár a zenébe, akár a táncban, akár a képző- és iparművészetekben. Egy olyan érzékenyebb látásmóddal rendelkezik, mint sok más társuk nem. Azért szeretek többek között ide, vagy a Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákba járni, mert itt az emberek a kezükkel és az agyukkal is dolgoznak, kreatívnak is kell lenniük. Így igazából megmutatkozik az, hogy ezekben a gyerekekben mi van.

A diákok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének oktatói előtt mutathatták be tehetségüket. Az idei Universitas Gyűrűt Horváth Norbert kapta, a fiatal tehetség a közönségdíjat is elnyerte. A zsűri döntése alapján Bernáth Ádám a harmadik lett, a második helyen pedig  Révész Eszter Sára népdalénekes végzett.